Hlavní obsah

Krylovy koncerty na CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvorbu Karla Kryla lze určitě počítat k tomu nejlepšímu, co se u nás od 60. let 20. století urodilo. Nedávno sice dostal jeho odkaz pořádně zabrat, ale ani podivné coververze natočené s citlivostí slona v porcelánu snad Kryla nemohou zničit. 2CD koncertů z let 1990-1991 Karel Kryl LIVE ho ukazuje akustického a autentického.

Článek

Kryl zpívá s nadšením právě se vrátivšího emigranta natěšenému publiku, které si jeho písničky léta přehrávalo na ošoupaných kazetách a deskách a atmosféru doplňují i občasné průpovídky a básničky.

Téměř čtyřicet písní včetně pověstného "bratříčka" ukazuje bohatost a mimořádnou propracovanost jeho díla a připomíná, že mezi dnešními textaři Kryl nemá nástupce. Typ intelektuálního písničkáře, který glosuje současnost rafinovanějšími kulturními a intertextuálními odkazy a dlouho promýšlí každý rým, dnes jaksi "nefrčí".

Krylovými písněmi pochodují zástupy historických i mýtických osobností, stejně jako "malý český člověk". Dodnes pobaví různé "špeky", které kladl do svých velmi eufonických textů. Hemží se slovními hříčkami, absolutními, exotickými či kalambúrními rýmy. Ty přitom u Kryla nemají být jen okrasou, autor do nich většinou klade významově silná slova (často kontrasty) a tak slouží myšlenkovému poselství. Nebuďte stádo, neplivejte na slabší, narovnejte páteř, vzkazuje hořce ironický Kryl - škoda, že už nemůže okomentovat naši politickou současnost.   

Karel Kryl: Krel Kryl LIVE, Supraphon 2006  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám