Hlavní obsah

Koprodukční film Milost měl premiéru v Montrealu. Míří i do českých kin

Právo, jaš, kul

Polsko-česko-slovenský koprodukční film Milost (Ułaskawienie) měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v kanadském Montrealu v rámci hlavní soutěže. Později obdržel tři ceny na festivalu v polské Gdyni i nominaci na benátského Zlatého lva.

Upoutávka na film MilostVideo: Pilot film

 
Článek

V České republice byl před několika dny představen v rámci Febiofestu a na něm si získal srdce diváků. Do českých kin vstoupí 16. května.

Umělecky výjimečný snímek Milost natočil polský režisér Jan Jakub Kolski. Při výběru látky sáhl do vlastní rodinné historie, v níž se odráží dramatické období polských dějin. Natáčelo se v prostředí Jesenicka, Rychlebských hor a Javorníku.

Snímek vypráví příběh rodičů snažících se vyrovnat se ztrátou syna v nově nastoleném poválečném režimu, nepřijít o poslední zbytky důstojnosti a nechat své dítě alespoň náležitě pohřbít. Na tíživou minulost je nahlíženo pohledem jejich sedmnáctiletého vnuka.

Režisér a scénárista Kolski patří ke špičce polské kinematografie. Jeho filmy byly uvedeny na festivalech v Montrealu, Cannes, Benátkách či Karlových Varech. Často se inspiruje v krajině svého dětství, kterou využívá jako základ pro snové prostředí, do něhož zasazuje své nejednoznačné hrdiny.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám