Hlavní obsah

Koncerty evropských filharmonií s překvapeními

Právo, Vladimír Říha

Nejsledovanějšími koncerty na Silvestra a Nový rok jsou vystoupení berlínských a vídeňských filharmoniků, v Praze pak České filharmonie. Zatímco první dva můžeme sledovat díky televizním a filmovým přenosům, koncerty České filharmonie mohou návštěvníci sledovat živě třikrát. Ten novoroční je také v posledních letech přenášen Českou televizí.

Foto: Petra Hajská

Jakub Hrůša dirigoval ČF při Novoročním koncertu.

Článek

Zatímco obsah koncertu vídeňských filharmoniků se téměř nemění a tvoří ho na Nový rok směs známých valčíků rodiny Straussů a jejich současníků, novinku uvedl koncert Berlínské filharmonie. S novým šéfem Kirillem Petrenkem dostal výrazně silvestrovskou podobu a místo klasických děl zazněly ukázky z amerických muzikálů od autorů Gershwina přes Bernsteina až k Weillovi.

Za přítomnosti kancléřky Merkelové posluchači uslyšeli poprvé s orchestrem jako sólistku německou sopranistku Dianu Damrauovou. Byla výborná, jenom její vystupování jako „diblíka“ k její současné podobě i věku příliš nesedlo. Petrenko se ukázal jako dobrý nástupce Simona Rattlea a ohlas u berlínského publika byl veliký.

Tradiční novoroční koncert vídeňských filharmoniků ze sálu Musikverein ve Vídni měl letos také překvapení. Poprvé je při této příležitosti řídil Lotyš Andris Nelsons, jinak šéf orchestrů v Bostonu a Lipsku. A zahrál si na trubku, což pro něj jako původně trumpetistu nebylo tak těžké.

Česká filharmonie ke dvěma veřejným silvestrovským generálkám a hlavnímu koncertu na Nový rok přivedla do Prahy svého hlavního hosta, dirigenta Jakuba Hrůšu. Tento jinak šéf Bamberských symfoniků zvládl zcela český program na jedničku.

Vedle děl Dvořáka (Karneval), Suka (symfonická báseň Praga) a Smetany (Pražský karneval) byla vrcholem večera Janáčkova Sinfonietta, jež se svým slavnostním rázem k Novému roku hodila dobře. Stejně výborné bylo její provedení s hosty, žesťovou skupinou Hudby Hradní stráže a Policie ČR, s elánem a rytmickou přesností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám