Hlavní obsah

Kompletní plastici na DVD

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastic People Of the Universe jsou bezesporu nejvýznamnější tuzemskou undergrounodvou kapelou, jejíž význam přesahuje oblast hudby. Také proto se všechny dostupné nahrávky objevily na kolekci jedenácti archivních CD. Nyní nově vycházejí na dvojitém DVD, které ovšem nese audiozáznam.

Článek

Dvojité DVD je alternativou pro ty, jímž původní série připadá příliš drahá nebo nemají přece jen tolik místa. Nové vydání však nabízí více. Jedenáct původních archivních alb doplňují nahrávky z dalších čtyř desek pořízené v letech 1992 - 2004. Některé nahrávky navíc byly pro nové vydání nově remasterovány, takže výsledná zvuková kvalita je ještě o něco vyšší než u kompletu.

V posledních letech se především, zdůrazňuje politický význam skupiny. Právě její propojení s intelektuály z okolí Václava Havla a reformních komunistů vedle k výraznému rozšíření opoziční platformy disentu.

Nelze však pomíjet význam kapely pro tuzemskou hudební scénu. Její písně na texty Egona Bondyho byly inspirací po vznik celé plejády tuzemských undergroundových skupin, které ovšem často byly pouhými epigony.

Přivedli na domácí scénu psychedelii 

Už předtím ale Plastici na tuzemskou scénu uvedli jako jedni z prvních psychedelii a seznámili posluchače s tvorbou rockové avantgardy přelomu 60. a 70. let, zejména s Velvet Underground, Fugs  a Frankem Zappou.

Na konci sedmdesátých let skupina dokázala překročit svůj stín a přišla s rozsáhlými epickými projekty, jako byly především Pašijové hry velikonoční, nebo klímovský projekt Jak bude po smrti.

Přestože plastici nebyly nikdy navázání na scénu alternativního rocku, jejich pojetí z dalšího stěžejního díla Co znamená vésti koně, které opět nabízelo náboženské motivy, mělo blízko k tomu, s čím přicházeli Art Zoyd nebo Henry Cow. Půlnoční myš zas ukazuje, jak se skupina dokázala vyrovnat s odchodem saxofonisty Vratislava Brabence do ciziny i s nástupem Nové vlny, která se vracela k písňové formě.

Dvě DVD (Levné knihy) přinášejí 902 minuty hudby, kromě klasických alb i živé záznamy Bez ohňů je underground, po smrti Mejly Hlavsy natočené album Líně s tebou spím (2001) i nová verze pašijí za podpory orchestru Agon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám