Hlavní obsah

Knižní čtvrtek: Leonard Cohen, Tokarczuková i Karika

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 19. března proběhne Velký knižní čtvrtek, kdy nakladatelé vydají patnáct novinek, které považují za potenciální bestsellery sezóny.

Foto: Petr Horník, Právo

Olga Tokarczuková

Článek

Tradiční součástí Velkého knižního čtvrtku bude doprovodný program, při kterém se mohou čtenáři setkat s knižními autory.

Jozef Karika vydá Na smrt, mix historické ságy, thrilleru a hororu o tom, jak málo stačí k tomu, aby z nás spadla civilizační slupka a stali jsme se krutými, bezcitnými monstry. Thrillerem je i Úniková hra Meghan Goldinové, tentokrát o investičních bankéřích z Wall Street.

Melmoth Sarah Perryové, autorky bestselleru Nestvůra z Essexu, se odehrává v Praze.

„Anglická překladatelka Helena tu žije už léta. Když však v Klementinu objeví písemnosti odkazující k dávné legendě prostupující dějinami i konkrétními lidskými životy, její pracně vybudovaná křehká existence se začne rozpadat,“ popsal román vydavatel.

Polská nositelka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuková vydává Bizarní povídky. Každá se odehrává v jiném prostředí. Volyň během vpádu švédských vojsk, současné Švýcarsko, vzdálená Asie, imaginární místa…

Krvavý Bronx

Povídková antologie s názvem Krvavý Bronx se odehrává na jednom jediném místě – v nechvalně proslulé brněnské čtvrti zvané Bronx. Známí čeští autoři jako Kateřina Tučková, Alena Mornštajnová, Jan Němec, Petr Stančík, Petra Soukupová, Irena Dousková, Martin Reiner, Václav Kahuda, Bianca Bellová ad. se nechali inspirovat novinovými zprávami z druhé poloviny 19. století a napsali texty na temné motivy.

Dále vyjde biografie zpěváka Leonarda Cohena I’m Your Man, kniha Tary Westoverové Vzdělaná o procesu uvědomování si sebe sama, odhodlání a osobním rozvoji či kniha rozhovorů Růžové vrány, kde odpovídají Monika Načeva, Iva Bittová, Lenka Dusilová, Radůza, Dagmar Andrtová a další významné členky naší alternativní hudební scény.

Martin Řezníček, který působil coby zahraniční zpravodaj ČT v USA, napsal o Americe knížku Rozpojené státy, investigativní novinář Radek Kedroň se v novince Sněžím! zaměřil na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví.

Jan „Johan“ Souček je hrdinou románu Až se ti zatočí hlava čerstvého držitele Ceny Ferdinanda Peroutky Ondřeje Štindla. Když si pod svým článkem na webu přečte výsměšný komentář, udělá jedno nesmyslné, zoufalé rozhodnutí. Začíná temně groteskní příběh, v němž o sebe křísnou dva muži z opačných táborů společenského spektra a pak se začnou dít věci.

Kniha manželů Petry a Petra Třešňákových Zvuky probouzení vypráví příběh výchovy dcery s autismem spojeným s mentální retardací a autobiografický román Tanec reality sepsala hvězda současného komiksu Alejandro Jodorowsky.

Pro děti je tu knížka Ruce v hlíně o přírodě a Řecké mýty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám