Hlavní obsah

Peter May zavádí do budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský spisovatel Peter May se ve svém novém thrilleru Zimní hrob zabývá zločiny, které přijdou. Jedná se o autora u nás velmi známého a oblíbeného. Podstatná část jeho knížek se dočkala vydání v českém překladu, ale i své audioknižní podoby, jako i v tomto případě. Tentokrát v podání Daniela Bambase.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Peter May je u českých čtenářů velmi oblíbený.

Článek

Většina dosavadních Mayových příběhů byla rozdělena do tří řad. Jedna se odehrává ve Skotsku a na Hebridských ostrovech, děj druhé je vsazen do Francie a třetí do Číny. Vedle toho vydal May i několik napínavých příběhů umístěných do jiných zemí, třeba Španělska či Kambodži.

V Zimním hrobu se vrací do rodného Skotska, ovšem pro změnu do budoucnosti, do roku 2051. Pokud nepatříte k milovníkům sci-fi či fantasy, neobávejte se, časový posun je v knize pouze určitou kulisou pro Mayův standardně skvěle rozehraný napínavý příběh. Kulisou, která má především ekologický rozměr.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Bambas

Lidstvo totiž nedbalo varování před globálním oteplováním, a tak v roce 2051 prchají dvě miliardy obyvatel z nesnesitelné vedrem vysušované Asie a Afriky na sever. Přímořské státy částečně mizí pod hladinou oceánu a na severu panuje počasí, které spíše připomíná dobu ledovou. Ve skotském Glasgow, smáčeném nekonečnými dešti, v němž se většina bývalých ulic proměnila ve vodní kanály, působí inspektor Cameron Brodie.

Právě on je vyslán do hor, aby tam vyšetřil vraždu investigativního novináře pohřbeného v ledové sluji. Navíc je mu těsně před odletem diagnostikována těžká nevyléčitelná nemoc.

Na místě zjistí, že tím, kdo zavražděného novináře objevil, byla jeho dcera, která s ním už deset let nekomunikuje. Obviňuje ho, že způsobil sebevraždu její matky. V tomto případě je ale nucena s nenáviděným otcem spolupracovat coby korunní svědek.

Technické vymoženosti budoucnosti se do románu promítají jenom okrajově. Například v podobě bezpilotních helikoptér sloužících coby vodní taxi nebo speciálních brýlí schopných vyhledávat a ověřovat důležité informace napojením na umělou inteligenci.

Jinak je Zimní hrob typicky Mayovské kriminální drama plné napětí a zvratů. A ani zdvižený prst, upozorňující na ekologická nebezpečí i bezohledné chování průmyslových korporací, které k němu bezcitně přispívají, v něm nepůsobí nijak násilně či mentorsky.

Zločiny i velká politika Petera Maye

Kultura

Když psal před 15 lety Peter May Karanténu, byla to jen temná vize

Vaše zprávy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zimní hrob - Peter May, Skála - Peter May

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám