Hlavní obsah

Nové knihy: Nekola, Lundiaková a de Waal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk prý vznikl z opice. Frans de Waal ve své knize zúročil desítky let pozorování komunit lidoopů. To, že se však člověk ze zákonů přírody příliš nepoučil, dokazuje publikace trojice autorů popisující aktuální dění na Ukrajině. Další položky aktuální nabídky se věnují českým kořenům v USA, detektivní román zase pátrání po vrahovi oblíbeného učitele, zatímco audiokniha Konec rudého člověka mapuje osudy malých lidí drcených velkými historickými událostmi.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Dominika Sakmárová: Korejské halušky

Veselé historky z cest po Jižní Koreji. Vydejte se na zábavnou cestu spolu s autorkou svérázného cestopisu. Korejské halušky jsou druhou knihou sinoložky Dominiky Sakmárové. Autorka znovu balí kufry a vydává se za dobrodružstvím, tentokrát ovšem s celou svou rodinou – manželem a dvěma malými dětmi. Navíc ještě o kus dál na východ – do hypermoderní Jižní Koreje, země, která musí být ve všem o krok napřed a kde berou platební karty i u stánku s cukrovou vatou.

Jota, 192 stran, 438 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Haemin Sunim: Když věci nejsou tak, jak chcete

Znáte ten nepříjemný pocit, když se ocitnete v nějaké obtížné životní situaci? Když přijdou těžké chvíle, ze kterých chcete co nejrychleji pryč? Ztráta, smutek, samota a strach jsou součástí naší běžné zkušenosti. Všichni je známe a děláme všechno pro to, abychom se jim vyhnuli.

Ale co kdyby nám tyto náročné okamžiky mohly přinést pochopení, nadhled a možná i moudrost? V této laskavé knížce nám Haemin Sunim, autor oblíbených knih Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte a Láska k nedokonalým věcem, ukáže, že je to možné, a pokud se tomu otevřeme, je to i pravděpodobné.

Jota, 256 stran, 348 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Hana Lundiaková: Planetky

Kniha přináší dvanáct podobenství, k nimž autorku inspirovali výjimeční a přitom zcela obyčejní lidé. Přátelé, rodina, kamarádi, sousedi, bližní. Ti, s nimiž vstupujeme do situací, které nás významně spoluutvářejí. Povídky Hany Lundiakové vycházejí z básnické metafory a poezií se místy na okamžik stávají: „Každý z nás je součástí galaxie, kde se vše točí kolem věčného zdroje světla. Jako planetky putujeme po svých vlastních trajektoriích, navzájem si tolik blízcí, a přece neznámí.“

Odeon v edici Česká řada, 144 stran, 299 Kč

Foto: Odeon v edici Česká řada

Obal knihy

RECENZE: Opatřilová navléká queer příběhu středověký plášť

Knihy

Alex Walló: Muž vdaných žen

Daniel Rys je spisovatel společenských románů, svobodný pětačtyřicátník, který si žije svůj pohodlný život. Píše, rád jezdí na motorce, ještě raději vysedává v barech a především si libuje v četných milostných avantýrách.

Tento ideální stav mu zničehonic nabourá žena, se kterou ho pojí dávno zapomenutá minulost. S jejím příchodem najednou dostává Danielův život novou dynamiku, což mu ale začíná přinášet komplikace v jeho paralelně vedených nezávazných vztazích. Ocitá se na neprobádaném území, nevyhne se několika hořkosladkým přešlapům a ty ho donutí zamyslet se nad způsobem života, který až dosud vedl.

Ikar, 224 stran, 299 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Martin Nekola: Metropole české Ameriky

Autor na základě mnohaletého výzkumu přímo v amerických archivech a knihovnách za využití unikátních pramenů a rozhovorů s pamětníky a jejich potomky připravil shrnující knihu o různých aspektech života krajanských komunit v Chicagu, Clevelandu, Los Angeles, Detroitu, Houstonu a mnoha dalších metropolích. Kniha umožní čtenáři ponořit se do slavné české minulosti za „velkou louží“, poznat její vedoucí osobnosti a odhalit nejednu zajímavost.

Universum, 160 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Jurij Felštinskij, Michail Stančev, Tomáš Lemešani: Ukrajina v plamenech

V roce 2014 nám všem Ukrajina, která byla napadena Ruskem, poskytla oddechový čas, který jsme nevyužili. Kdyby sankce, které dnes na Rusko uvalujeme, byly uvaleny již v roce 2014, po anexi Krymu a invazi na východní Ukrajinu, nemuseli bychom být svědky velké války, která se odehrává před našima očima.

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

Universum, 424 stran, 549 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

RECENZE: Ty moje skvostné zvířátko. Nepřípustný sex, děti a grunge

Knihy

Ciara Geraghty: Včelí královna

Padesátiletá Agatha Doyleová miluje své prázdné hnízdo – dokud se proti ní nespiknou návaly horka, podpatky, co ji chtějí zabít, a jeden protivný muž, který pořád mluví, aby změnil její život. Až se v jediném okamžiku šílenství nevědomky stane hrdinkou žen na celém světě. Jenže může se stát hrdinkou i svého vlastního života? Někdy je to zkrátka potřeba zvládnout!

Včelí královna je kniha o přátelství, o rodině, o pocitu neviditelnosti. A také o tom, jak se v padesáti znovu zamilovat – do sebe sama.

Ikar, 352 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Karen M. McManusová: Už ani slovo

Je to už pár let, co Brynniným rodným městem otřásla příšerná událost – smrt jejího oblíbeného učitele. Tělo tehdy objevila trojice místních studentů v lese nedaleko školy. Případ se nikdy nevyřešil a Brynn se k němu v myšlenkách neustále vrací. Jak je možné, že policie na nic nepřišla?

Jakmile tedy Brynn získá vysněnou stáž v true crime show, rozhodne se přijít věcem na kloub. Jedním ze studentů, který tehdy tělo našel, byl její nejlepší kamarád Trip.

Yoli, 352 stran, 399 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Daniela Majling: Konec rudého člověka

Příběh obyčejných lidí v době velkých historických změn je v audio novince Konec rudého člověka tragikomickou sondou do duše několika generací současné ruské společnosti.

Život privilegované komunistické rodiny, který je v díle zachycen od rozpadu Sovětského svazu, v něm navenek působí poklidnou „čechovovskou atmosférou“. Ve skutečnosti tu však převládají chaos, frustrace, křivdy, zklamání a marné naděje. Hlavu rodiny majora Alexejeva ztvárňuje Jan Vondráček. Jeho ženu Marusju hraje Johanna Tesařová. V rolích dcer se představují Štěpánka Fingerhutová a Magdalena Zimová.

Audioteka, 2 hod 23 minut, 349 Kč

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

RECENZE: Dceřina kletba. Chytne a nepustí

Knihy

Frans de Waal: Odlišní

Autor svou publikací přispívá k dlouhotrvající debatě o vlivu přírody a výchovy. Vychází z desítek let pozorování a studia lidského i zvířecího chování a přináší ohromující poznatky o tom, jakou roli zde hraje biologické pohlaví a jakou gender. Dokazuje, že přestože jsou biologické pohlaví a gender provázané a lidé s ostatními primáty sdílejí některé pohlavní rozdíly v chování, biologie nenabízí žádné ospravedlnění pro stávající genderovou nerovnost.

Kniha vyniká svěžím a podnětným přístupem k tématu a je protkána de Waalovými osobními zkušenostmi – dětstvím v nizozemské rodině se šesti chlapci, manželstvím s Francouzkou s odlišným přístupem k genderovým rolím a desetiletím akademických válek o zastaralé vědecké teorie, které jen pomalu mizí z veřejného diskurzu.

Práh, 432 stran, 399 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

RECENZE: Chyť toho králíka – román o rozbitém ženském přátelství

Knihy

RECENZE: Z pobudy diktátorem. Komiksový Hitler neomračuje

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám