Hlavní obsah

Kill Bill, krvavé vyznání tvůrce Pulp Fiction

Novinky, Věra Míšková
PRAHA

"Bejt člověk magor, snad by to i obdivoval," zazní ještě v první půli nového filmu režiséra Quentina Tarantina Kill Bill. V následujících minutách jakoby se tahle hláška co chvíli bezděčně vracela: obdivu nad formálně precizní filmařskou prací se člověk neubrání, a přitom si trochu jako magor připadá, když se nechá unášet choreografií scén, při nichž krev stříká jako z vodotrysku a končetiny odlétají od těl jak větve z káceného stromu.

Článek

Quentin Tarantino chystal snímek Kill Bill hodně dlouho, fanouškům slíbil "nejlepší akční film všech dob" a sobě splnil sen: sám a po svém natočil všechno, co v kinematografii obdivuje. V jednoduchém příběhu je ústřední postavou Nevěsta, původním povoláním vražedkyně, jejíž svatba se přičiněním bývalého milence a kumpánů změní v masakr a ona sama v živoucí mrtvolu. Když se po čtyřech letech probere z kómatu, má rozhodně co dělat: zocelena vědomím, že chlapi jsou bestie a ženské zmije, převlečené za kamarádky, vydává se na cestu strašlivé pomsty, kterou nikdo z pěti tehdejších vrahů nesmí přežít. A jestli se jí do téhle cesty připletou ještě jiní, jejich chyba - neměli mít špatné kamarády nebo nadřízené.

Rafinovanost vyprávění

Budiž řečeno, že Quentin Tarantino, jehož Pulp Fiction: Historky z podsvětí se staly kultovním filmem devadesátých let, poskytne svým fanouškům pokaždé v jisté míře to, co od něj očekávají, ale přesto se film od filmu proměňuje. V Kill Billovi rozvíjí především rafinovanost vyprávění a výtvarnou stylizaci. Prostřednictvím časových skoků postupně rozkrývá zápletku, hrdinku posílá za jednotlivými oběťmi nejen do různých koutů světa, ale také do tomu odpovídajících filmových žánrů. Členěním do kapitol přechází z westernu do kung-fu stejně snadno a lehce jako z barevného do černobílého a z hraného do animovaného filmu. Činí tak s perfekcionalismem v každém záběru.

Děj, který by normálního dospělého diváka patrně časem nudil, má díky proměnlivosti stylů neutuchající náboj a napětí, každý souboj svá přesná žánrová pravidla a také opodstatnění, takže - na rozdíl od řady jiných akčních filmů - zabíjení se neodehrává "jen tak mimochodem", ale podle propracované logiky příběhu. Tarantino umí pointovat napětí, a je celkem jedno, jestli v takové scéně utne kus hlavy nebo přetne baseballový míček. (Na tu hlavu je ovšem "po akci" poněkud hnusnější pohled.)

Lucy Liu výborně sekunduje

Kill Bill je tedy poctou filmovým žánrům i konkrétním filmům, někdy zcela evidentní (kostým Nevěsty střižený podle slavné teplákovky Bruce Leeho), jindy skrytější, spíš pro oddané milovníky a fajnšmekry toho kterého žánru. Zřejmě i snaha odkázat k již natočenému a přitom příliš neparodovat způsobila, že tentokrát je Tarantino méně vtipný a má méně nadhledu než v předchozích filmech, což je škoda: právě díky humoru si člověk u jeho filmů tolik jako magor nepřipadal. Uma Thurmanová v roli Nevěsty je skvělá tak, jak Tarantino předpokládal, když kvůli jejímu těhotenství o rok odložil natáčení.

Výborně jí jako jedna z protivnic sekunduje Lucy Liu, na ostatní (Daryl Hannahovou, Davida Carradina) si z velké části ještě musíme počkat. Kill Bill totiž původně vznikal jako jeden film, ale nakonec ho z rozhodnutí producentů Tarantino rozdělil, takže druhou pětici kapitol uvidí diváci v Americe na konci února, u nás bude mít premiéru v březnu. Určitě v něm nebudou chybět další nápady, další mistrovsky natočené akce, ale přesto se nemohu ubránit dojmu, že zkrácení na délku, přijatelnou pro jeden díl, by filmu neuškodilo a uvedení vcelku naopak velmi prospělo. Tarantinova zajisté pečlivá stavba počítala s deseti kapitolami a teď je jich najednou jenom pět. Paradoxně se přitom nabízí otázka, jestli to vlastně nestačí.

Kill Bill

Režie: Quentin Tarantino

Scénář: Quentin Tarantino

Kamera: Robert Richardson

Hudba: THE RZA

Hrají: Uma Thurmanová, David Carradine , Lucy Liu, Daryl Hannahová

Internet: web cz, web usa

USA, 2003

Reklama

Související témata:

Související články

Tarantinův Kill Bill bude dvoudílný

S velkým napětím očekávaný akční snímek Kill Bill kultovního amerického režiséra Quentina Tarantina nabyl takové délky, že se v kinech objeví ve dvou dílech...

Opilý Quentin Tarantino koktal v televizi

Uznávaný režisér Quentin Tarantino šokoval kolegy i fanoušky v nedávno vysílané noční televizní show Jaye Lena. Před zraky milionů diváků vrávoral na scéně...

FFFILM zabil Billa!

Premiérou tohoto týdne je nový film Quentina Tarantina KILL BILL. Pro některé diváky je to navíc premiéra roku, desetiletí, případně tisíciletí. A nezáleží...

Výběr článků

Načítám