Hlavní obsah

Jiří Suchý: S Liborem Peškem nás sblížil jazz

S Liborem Peškem jsem se potkal při práci na Dobře placené procházce v Národním divadle. Pro nás to byl svátek jednak kvůli Národnímu divadlu, jednak právě kvůli Liboru Peškovi, jehož dirigentský věhlas netřeba zdůrazňovat. Na legendu vzpomíná herec, principál Jiří Suchý.

Foto: Profimedia.cz

S Jiřím Suchým a Milošem Formanem při Dobře placené procházce.

Článek

Ale nás sblížil jazz. Kapelník a skladatel Semaforu Ferdinand Havlík pořádal před lety nedělní takzvané čaje o páté v kavárně Vltava a na ty Libor Pešek chodil. A dokonce, ačkoli už v té době byl věhlasný symfonický dirigent, nechal se vyhecovat a dirigoval Havlíkův swing band, to mi bylo moc sympatické. On měl k jazzu vztah už od mládí. Mám doma program inscenace revue Voskovce a Wericha Balada z hadrů, kterou hrála studentská parta v Divadle E. F. Buriana, tehdejším Déčku.

Zemřel dirigent Libor Pešek

Kultura

A tam Peškův spolužák Miloš Forman ztvárnil roli purkmistra a Libor Pešek řídil svůj big band, který hrál Ježkovu hudbu.

Takže jeho pozitivní vztah k jazzu se datoval už od studentských let a to mi ho velice přiblížilo, protože i můj vztah k jazzu je už dlouho pozitivní.

Reklama

Související články

Zemřel dirigent Libor Pešek

Ve věku 89 let v neděli zemřel dirigent Libor Pešek. Informaci České televize (ČT) potvrdil ředitel Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) Jan...

Výběr článků

Načítám