Hlavní obsah

Jimi Hendrix je nejlepší kytarista všech dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší kytarista všech dob je Američan Jimi Hendrix. Rozhodl o tom hudební magazín Rolling Stone, jenž pravidelně sestavuje seznam nejlepších alb, písní, zpěváků či hudebníků všech dob. Aktuálně přišel s novým žebříčkem nejlepších kytaristů, který mnohé potěšil, další překvapil a jiné rozesmutněl.

Foto: Sony Music

Jimi Hendrix na snímku ze 60. let

Článek

Za Hendrixem skončil další Američan Chuck Berry. Třetí je Brit Jimmy Page, člen skupiny Led Zeppelin a z první pětky jediný žijící muzikant, čtvrtý Nizozemec Van Hallen ze stejnojmenné kapely a pátý Angličan Jeff Beck, jenž skonal letos v lednu.

Nejlépe umístěnou ženou je Američanka Sister Rosetta Tharpe, která skončila šestá. Joni Mitchell je devátá.

Foto: ČTK

Britský kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page skončil třetí.

Hudební fanoušci v diskusních příspěvcích k anketě některá umístění neocenili. Zaskočilo je například, že David Gilmour z Pink Floyd skončil až osmadvacátý, Brian May z Queen třiatřicátý, Eric Clapton pětatřicátý, a The Edge z U2 dokonce sedmačtyřicátý.

„Snažili jsme se zvýhodnit umělce, kteří nasměrovali dar, jenž jim bůh dal, do skvělých písní a alb, která mění historii, nejen do působivého hraní,“ napsali redaktoři magazínu Rolling Stone na vysvětlenou.

Foto: ČTK/APInvision/Owen Sweeney

Eddie Van Halen, snímek z roku 2015

Některé vzkazy pro ně jsou nicméně rozhořčené. „Andy Summers na dvoustý padesátý? On je důvod, proč jsem začal hrát na kytaru, můj bože,“ stojí v jednom příspěvku. „Tenhle seznam mi zvyšuje krevní tlak. Clapton pětatřicátý?“ míní jiný přispěvatel.

„Rolling Stone to dělá schválně tak, aby lidi pobouřil a oni navštívili jeho stránky,“ zveřejnil své mínění další čtenář.

Deset nejlepších kytaristů všech dob
1. Jimi Hendrix
2. Chuck Berry
3. Jimmy Page (Led Zeppelin)
4. Eddie Van Halen (Van Halen)
5. Jeff Beck
6. Sister Rosetta Tharpe
7. Nile Rodgers
8. B. B. King
9. Joni Mitchell
10. Duane Allman (The Allman Brothers)
11. Carlos Santana
12. Jimmy Nolen
13. Tony Iommi (Black Sabbath)
14. Prince
15. Keith Richards (Rolling Stones)
16. Robert Johnson
17. Mother Maybelle Carter
18. Tom Morello (Rage Against The Machine, Audioslave)
19. Freddy King
20. Steve Ray Vaughan

Reklama

Související témata:
Chuck Berry

Výběr článků

Načítám