Hlavní obsah

Jen osm procent hollywoodských filmů režírovaly ženy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovnost příležitostí pro ženy a muže ve filmovém průmyslu zůstává v Hollywoodu jedním z hlavních témat. Zástupci obou pohlaví volají po důležitější roli žen a stejných finančních odměnách pro herce i herečky.

Foto: ČTK

Do kin se chodí především na díla režisérů.

Článek

Nejnovější výzkum však ukázal, že pokud jde o šance režisérek, mnoho se nezměnilo. Procento mainstreamových hollywoodských filmů, které v roce 2018 natočily ženy, bylo nejnižší za posledních 20 let. Bylo jich osm procent. Oproti roku 2017 jde o pokles o tři procentní body.

„Studie neposkytuje žádný důkaz o tom, že by mainstreamový filmový průmysl zažil významný pozitivní posun předpovídaný během posledního roku tolika pozorovateli zábavního průmyslu,“ řekla autorka studie Martha Lauzenová, výkonná ředitelka Centra pro studium aktivit žen v televizi a ve filmu na San Diego State University. To se tématu v každoroční zprávě věnuje již 21 let.

Koncem roku 2017 Hollywood zasáhla obvinění ze sexuálního obtěžování. Jedním z průvodních jevů kampaně MeToo se stalo i volání po větším zastoupení žen v pozicích na všech úrovních zábavního průmyslu.

Výsledkem je však jen to, že v roce 2018 ženy představovaly pouze osm procent režisérů 250 nejlépe vydělávajících hollywoodských snímků. V roce 1998 to bylo zhruba stejné, tvořily méně než devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám