Hlavní obsah

Jan Hřebejk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Český lev mohou získat režiséři Jan Hřebejk (Horem pádem), Ivan Fíla (Král Zlodějů) a Marek Najbrt (Mistři). Jsou to režiséři snímků nominovaných na nejlepší tuzemský film v roce 2004. Fíla a Najbrt jsou současně také scénaristy nebo spoluscénatistý svých filmů.

Článek

Jan Hřebejk

za režii filmu Horem pádem

Jan Hřebejk (1966) patří k nejúspěšnějším tuzemským režisérům posledních dvanácti let, je podepsán pod populárními filmy Šakalí léta (1993), Pelíšky (1999), Musíme si pomáhat (2000) a  Pupendo (2003), které mapují českou společnost od konce druhé světové války až do současnosti, jíž s věnuje ve svém zatím posledním filmu Horem pádem.

Nejúspěšnějším z nich je Musíme si pomáhat, který získal nejen pět Českých lvů, ale byl nominován i na Oscara. Do oscarového klání bylo vysláno i Horem pádem, ale nedostalo se mezi pětici nominovaných.

Velký úspěch však měl už debutový retromuzikál Šakalí léta s písněmi Ivana Hlase, který získal čtyři České lvy. Při jeho natáčení už pokračoval ve spolupráci se svým spolužákem, scenáristou Petrem Jarchovským, s nímž se napsal ještě během studií scénář ke k debutu Ondřeje Trojana Pějme píseň dohola a s nímž pracoval na všech dalších celovečerních filmech a s nímž nyní pracuje na dalším filmu ze současnosti k celovečernímu filmu ze současnosti Kráska v nesnázích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám