Hlavní obsah

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie slaví 120 let a usiluje o změnu názvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starají se o největší kolekci bižuterie na světě a jednu z největších veřejných sbírek skla. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou si tento týden připomíná 120 let existence. K narozeninám by si přitom přálo překvapivý dárek. Změnu názvu. Tu by ale musel odsouhlasit zřizovatel muzea, ministerstvo kultury.

Foto: Muzeum skla a bižuterie - Johana Antošová

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a jeho přístavba v podobě obřího krystalu

Článek

„Již více než půlstoletí máme celostátní působnost v oblasti bižuterie a skla, od roku 2003 jsme státní institucí. Moc bychom si tedy přáli, aby naše postavení bylo vyjádřeno už v názvu muzea,“ říká ředitelka jablonecké instituce Milada Valečková.

O změnu názvu usiluje její muzeum už delší dobu. „Jsem zastáncem toho, aby už z názvu bylo zřejmé, co lze od instituce čekat. Je to důležité kvůli zahraničním partnerům i při navazování zahraniční spolupráce. Z našeho názvu není hned jasné, že nejsme nějaké malé regionální muzeum, ale že jsme muzeum státní,“ vysvětlila Novinkám ředitelka.

„Naším vzorem jsou německé instituce, kde se rozlišuje národní muzeum nebo muzea zřizovaná spolkovými zeměmi. Nám to přijde transparentní pro návštěvníky i partnery muzea,“ doplnila Valečková.

Na exkurzi ve sklárně v Kunraticích u Cvikova: Jejich křišťálové plastiky zazářily v hollywoodském filmu

Kultura

Ministerstvo nereagovalo

O změně názvu by muselo rozhodnout ministerstvo kultury. Podle informací Novinek tam ale tento plán nemá zastánce a celá věc se jako otevřená ponechává bez rozhodnutí. Na dotazy redakce, zda by ministerstvo se změnou názvu souhlasilo, či nikoliv, a proč, nedorazila do zveřejnění textu z ministerstva žádná reakce.

Zásluhu na založení sbírky bižuterie a skla v Jablonci nad Nisou má skupina jabloneckých podnikatelů, sdružených do Průmyslového vzdělávacího a podpůrného spolku pro Jablonec nad Nisou. Ten se v roce 1868 rozhodl uchovávat výsledky své činnosti pro další generace, nakonec z toho vzešla stálá expozice, otevřená přesně 25. dubna roku 1904.

K oslavám 120 let připravilo muzeum řadu akcí. Ve středu například odhalí figurální plastiky sklářské výtvarnice Gizely Šabókové v muzejním parku, o den později se v přístavbě muzea ve tvaru obřího krystalu uskuteční slavnostní koncert.

REPORTÁŽ: Dva boží zázraky z Kunratic

Kultura

Reklama

Související témata:
Muzeum skla a bižuterie

Výběr článků

Načítám