Hlavní obsah

Irská zpěvačka Sinéad O‘Connor vystoupí v Lucerně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka se vrací velký hudební symbol devadesátých let, holohlavá irská zpěvačka Sinéad O‘Connor. V pražské Lucerně se zastaví 20. června.

Článek

Zpěvačka u nás představí svou novinku How About I Be Me (And You Be You), ale určitě nevynechá ani známé hity ze své zlaté éry. Deváté album vydala letos v únoru. Celkově se prodalo už více než 10 miliónů kusů všech jejích alb.

Některé její písně, v nichž zabrousila do rocku, popu, reggae i elektroniky, jsou celosvětově populární, přesto se nikdy nepustila do banálně znějícího středního proudu. Vždy si zachovávala něco z rebelství svého mládí, ze snahy znít i vypadat jinak.

Rodačka z Dublinu začínala v osmdesátých letech v malých klubech, ovlivněna třeba Patti Smith i Bobem Dylanem. V roce 1987 vydala první album The Lion And The Cobra, ovšem skutečnou slávu jí přinesla až další dekáda, konkrétně rok 1990 a obrovský hit  Nothing Compares 2 U, což paradoxně není její píseň. Napsal ji klasik funky a soulu  Prince. Za úspěšné album I Do Not Want What I Haven´t Got (1990) jí byla udělena cena Grammy.

Vždy provokovala establishment  

Zpěvačka ale Grammy ignoruje a nepřevzala ji. Vyhraněné názory má ostatně nejen na hudební průmysl, vyjadřuje se ostře také k církvi, politice, válkám atd.

Její pozdější alba už neměla tak masový dopad, některá však byla umělecky poměrně zdařilá. Nejnovější How About I Be Me (And You Be You)? produkoval její dlouhodobý spolupracovník John Reynolds. V průběhu let spolupracovala třeba s Rogerem Watersem, U2, Peterem Gabrielem, Massive Attack, Asian Dub Foundation, The Chieftains a dalšími.

Vstupenky na koncert se prodávají v síti Ticketpro v rozmezí 790 – 1290 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám