Hlavní obsah

Husitství jako téma čtenáře stále láká

Právo, cg

Průvodce husitskými válkami 1419–1437 s podtitulem České země ve stínu kalicha (Euromedia, 200 stran), to je název publikace, kterou Martin Pitro a Petr Vokáč pokračují v takřka encyklopedickém představení důležitých etap českých dějin.

Obal knihy.

Článek

Uvádějí životopisy Lucemburků, kteří u nás v té době vládli. Věnují se upálení Jana Husa i Jeronýma Pražského, hlavně však příčinám společenského konfliktu, kdy jsou připomínány čtyři pražské artikuly, jež představovaly program všech názorových frakcí husitů.

Šlo o svobodné kázání slova božího, podávání svátosti oltářní pod obojím způsobem, tedy těla i krve Páně, dále zábor pozemkového majetku církve, navrácení kněžstva k původnímu apoštolskému životu i zákaz smrtelných hříchů. Ctitelé vojenské historie v knize najdou obrázky výzbroje různých druhů husitského vojska i popisy bitev včetně připomenutí, která města i kraje se k husitství kdy hlásily.

Inter Arma Silent Musae?, kulturní odkaz husitství v evropském a národním kontextu (Nakladatelství Lidové noviny, 286 stran), sborník prací odborníků Katolické teologické fakulty UK, připomíná, že ve válkách nemusí múzy mlčet. Na příkladu hradů v době husitské revoluce, dvorského umění jagellonského rodu, poznámek o evropském kontextu české knižní malby, zobrazení Jana Žižky nebo husitských bitev rozebírá kulturu té doby. Je obdivuhodné, jak se po časech Karla IV. rozšířilo třeba umění české iluminace, tedy výtvarného doprovodu psaných textů, do západní Evropy i alpských zemí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám