Hlavní obsah

Zpěvačka Alžběta Kolečkářová: Bylo to těžké, ale vracím se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednatřicetiletá zlínská rodačka Alžběta Kolečkářová skončila ve druhé řadě soutěže Česko Slovenská SuperStar v roce 2011 na šestém místě. Ještě v tom roce vydala album To cítím a vše nasvědčovalo tomu, že její hvězda bude utěšeně stoupat. Písnička Jak silná mám tu stát se ostatně začala hrát v rádiích.

Foto: Lucie Levá

Alžběta Kolečkářová pokřtila na konci února své druhé album v pražské Malostranské besedě.

Článek

Jenomže potom přišel ústup z pozic a rodinný život. Na svět přivedla dvě děti, žila se svým partnerem Marcelem a občas natočila nějakou písničku, třeba pro film. Z pódií neodešla, nebyla ale příliš vidět.

Loni se jí změnil svět. V dubnu si její partner vzal život a v dalších měsících dokončila druhé album. Dostalo název Na to hezký vzpomínej a vyšlo na podzim. Na konci února ho pokřtila v pražské Malostranské besedě.

Vaše druhá deska vyšla dvanáct let po první. Co se dělo v mezičase?

Nahrála jsem několik singlů, například píseň Mrňouskové ke stejnojmennému filmu, duet s kapelou Reflexy Proud mezi námi a asi nejznámější z těch dob je píseň Love Is The Only Way, kterou jsem natočila pro film Všechno nebo nic.

Elizabeth Kopecká: V showbyznysu je strašně těžké se prosadit. Talent nestačí

Styl

K filmu Za vším hledej ženu jsem nazpívala píseň Hey Girl. V roce 2020 jsem natočila skladbu Halucinace, což byl můj singl po dlouhé době. Byly to časy hledání, ať už v muzice, nebo osobním životě. Zažila jsem i mnohá zklamání.

Foto: Milan Papežík

Alžběta Kolečkářová

Proč se vaše kariéra zastavila?

Vždycky jsem chtěla zpívat. Uspěla jsem v soutěži, vydala jsem první desku a všechno vypadalo nadějně. Potom jsem ale udělala pár věcí jinak, než jsem udělat měla. Chtěla jsem zpívat anglicky, ale v tom jsem se neshodla se svou tehdejší vydavatelskou firmou.

Naše cesty se rozešly, já neměla koncerty, měla jsem naopak dluhy a má kariéra šla takříkajíc dolů. Do toho přicházela nová jména, nové naděje, a tak mi cesta zpátky trvala deset let.

Kdy jste si začala znovu věřit?

Až s narozením svých dětí, tedy asi před pěti lety. Našel si mě jeden manažer, zase byly koncerty, mělo to směr. Loni, když jsem začala nahrávat desku, se ale ukázalo, že na mého manažera je toho už moc. Rozešli jsme se a teď jsem bez manažera.

Loni si vzal život váš partner. Jak to do vaší práce zasáhlo?

V osobní rovině to bylo ochromující. V hudební ale tolik ne, protože jsem už měla složené písničky. Na albu je nicméně jedna, která je o partnerově odchodu, i jedna o našem vztahu.

Když si vzal život, rozhodla jsem se to zveřejnit. Chtěla jsem se přestěhovat z Prahy zpátky na Moravu a představa, že budu muset všem lidem vysvětlovat, co se stalo, pro mě byla děsivá. Napsala jsem to tedy na sociální sítě a média si to tam našla.

Proč se váš partner rozhodl vzít si život?

Měl schizofrenii a já to nevěděla. Prožívala jsem s ním složitý vztah. Vím, že v mnoha rodinách jsou vztahy napjaté a někde to končí mnohem hůř, než to skončilo u nás.

Můj partner byl ale nemocný, sám prožíval velmi těžké chvíle. Myslím si, že o psychických nemocech by se mělo hovořit, protože se u nás podceňují.

Jaké máte plány?

Vážím si toho, že dál můžu ve svých písničkách zpracovávat emoce a vyprávět příběhy, vyjadřovat se k věcem. V životě se mi stalo mnoho složitých věcí a ty jsou v mých písních. Třeba dají lidem naději a sílu. Neznamená to ale, že má nová deska je smutná.

Jsem si současně vědoma toho, že v podstatě začínám znovu. Potřebuju ještě napravit pár věcí ve svém životě a potom budu koncertovat. V létě už začnu vydávat nové písničky.

Alžběta Kolečkářová se vydává na dlouhou koncertní šňůru

Vaše zprávy

V Prostějově vystoupí zpěvačka Alžběta Kolečkářová v "sheeranovském" stylu

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:
Alžběta Kolečkářová

Výběr článků

Načítám