Hlavní obsah

Hřebejkův Horem pádem o Oscara bojovat nebude

Právo, Novinky, míš, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Film Martina Scorseseho Letec získal jedenáct nominací na Oscara. Ty byly vyhlášeny v úterý. Po sedmi nominacích získaly filmy Million Dollar Baby a Hledání Země nezemě. Česká kinematografie o Oscara letos bojovat nebude, Hřebejkův snímek Horem pádem se nedostal mezi pětici nominovaných zahraničních filmů.

Foto: Vratislav Konečný

Turnianský hrad

Článek

"Nemůžeme pořád lízat smetanu," vzkázal filmovým divákům po oznámení nominací producent filmu Ondřej Trojan.

"Pro nás je to podnět k další práci, jako je Kráska v nesnázích. A nic to nemění na naší ambici jednoho krásného dne toho plešatého kudrnáče přivézt. Celému filmovému světu navzdory," dodal Trojan.

Oscara za nejlepší cizojazyčný film tak může získat film Slavíci v kleci, který zastupoval Francii na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, Hlas moře, který má již tři ocenění z Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách a dvě Evropské filmové ceny, německý film Pád Třetí říše o posledních dnech Adolfa Hitlera, švédský Tak jak je to v nebi nebo jihoafrický Včera.

Největší úspěch slavily životopisné filmy, kromě Letce, který získal 11 nominací, jich sedm získalo Hledání Země nezemě a šest Ray

Nejúspěšnější je Letec

Letec, vyprávějící o excentrickém pilotovi a milionáři Howardu Hughesovi, už získal tři Zlaté glóby. Nominován je i v nejprestižnější kategorii nejlepší film.

Mezi nominovanými je též jeho režisér Martin Scorsese, představitel hlavní role Leonardo DiCaprio, jeho scenárista i dva představitelé vedlejších rolí Aland Alda a Cate Blanchettová, stejně jako kameraman a střihač.

Eastwood nominován jako herec i režisér

Po sedmi nominacích získaly filmy Hledání Země nezemě a Million Dollar Baby. Druhý z prostředí ženského boxu také uspěl na Zlatých glóbech. Objevuje se mezi pěti navrženými nejlepšími filmy.

Nominován je i jeho režisér Clint Eastwood, a to hned dvakrát - nejen za režii, ale také za ztvárnění hlavní mužské role. Ve stejné kategorii, ale mezi ženami, je navržena Hilary Swanková, která hraje boxerku. Morgan Freeman je nominován za výkon ve vedlejší roli.

Hledání Země nezemě vypráví o životě autora Petera Pana Jamesovi Matthevovi Barriem. Objevuje se opět  mezi nejlepšími filmy, ovšem jeho režisér už nominován není. Navržen na Oscara je ale představitel Barrieho Johnny Depp.

Šest nominací má další životopisný film Ray o slepém bluesovém a soulovém zpěvákovi Rayi Charlesovi, ve které září představitel hlavní role Jamie Foxx. Opět se objevuje v kategorii nejlepší film a na Oscara je navržen i jeho režisér Taylor Hackford.

Pět nominací získala Bokovka, která se s Letcem, Hledáním Země nezemě, Million Dollar Baby a Rayem utká v kategorii nejlepší film, její režisér Alexander Payne se střetne se Scorsesem, Eastwoodem, Hackfordem a  Mike Leighem, který režíroval drama Vera Drake - žena dvou tváří. 

Jamie Foxx nominován za hlavní i vedlejší roli

Mezi herci v hlavních rolích se vedle DiCapria, Foxxe, Deppa a Eastwooda objeví ještě Don Cheadle za roli ve filmu Hotel Rwanda, kde hraje skutečnou postavu Paula Rusesabagina, hotelového manažera poskytujícího přístřeší rwandským uprchlíkům.

Ve stejné kategorii mezi ženami se kromě Hilary Swankové objevují Kate Winsletová, jež hrála ve Věčném svitu neposkvrněné mysli, hlavní představitelka Very Drake Imelda Stauntonová, i Annette Beningová, která za ztvárnění hlavní role ve filmu Být Julií už získala Zlatý glóbus. Pátou nominovanou je Catalina Sandino Moreno, která hrála v Milostiplné Marii.

Mezi herci, kteří jsou nominování za ztvárnění vedlejší role, se vedle Aldy, Freemana a Jamie Foxxe (tentokrát navrženého za účinkování ve filmu Collateral) objevuje ještě Thomas Haden Church (Bokovka) a Clive Owen, jemuž výkon ve filmu Na dotek již přinesl Zlatý glóbus.

Ve stejné kategorii mezi ženami se Cate Blanchettová utká s nositelkou Zlatého globu za ztvárnění vedlejší role ve filmu Na dotek Natalií Portmanovou, Sophií Okonendovou (Hotel Rwanda), Virginií Madsenovou (Bokovka) a Laurou Linneyovou (Kinsey).

Fahrenheit 9/11 neuspěl

Mezi dlouhometrážními animovanými filmy se utká dvojka ShrekaÚžasňákovými a Příběhem žraloka.

Nominován nebyl kontroverzní protibushovský dokument Michaela Moora Fahrenheit 9/11, tři nominace získal jiný kontroverzní snímek Umučení Krista Mela Gibsona, ovšem jen za kameru, líčení a hudbu.

Slavnostní vyhlášení Oscarů bude 27. února.

Nejlepší film
Letec
Million Dollar Baby
Ray
Bokovka
Hledání Země nezemě
Režie
Martin ScorseseLetec
Clint EastwoodMillion Dollar Baby
Taylor HackfordRay
Alexander PayneBokovka
Mike LeighVera Drajke - žena dvou tváří
Herec v hlavní roli
Don CheadleHotel Rwanda
Johnny DeppHledání Země nezemě
Leonardo DiCaprioLetec
Clint EastwoodMillion Dollar Baby
Jamie FoxxRay
Herečka v hlavní roli
Annette BeningováBýt Julie
Catalina Sandino MorenoMilostiplná Marie
Imelda StauntonováVera Drake - žena dvou tváří
Hilary SwankováMillion Dollar Baby
Kate WinsletováVěčný svit neposkvrněné mysli
Kompletní Nominace Oscar 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám