Hlavní obsah

Hrdinové kapitalistické práce. Hra o nejhorších zaměstnáních v ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na září se chystá řada divadelních premiér. V Praze třeba Hrdinové kapitalistické práce inspirovaní reportážemi Saši Uhlové, Zítra swing bude zníti všude v režii Ondřeje Havelky nebo nové zpracování Tolstého Vojny a míru.

Foto: Městská divadla pražská

Inscenace Hrdinové kapitalistické práce

Článek

V Komedii mají premiéru 14. září Hrdinové kapitalistické práce na motivy reportážní knihy Saši Uhlové. Inscenace režiséra Michala Háby vznikla jako koprodukce s berlínskou Volksbühne v rámci mezinárodního projektu Postwest a přibližuje podmínky nejhůře placených zaměstnání v Česku.

V Divadle ABC zahájí sezonu 4. září Vojna a mír Lva Nikolajeviče Tolstého. Inscenaci připravil režisér a umělecký šéf Městských divadel pražských Michal Dočekal s Viktorem Dvořákem, Kateřinou Marií Fialovou nebo Tomášem Havlínkem v hlavních rolích.

„Po dlouhých pětačtyřiceti letech se tak vrátí na pražská jeviště jeden z nejsilnějších příběhů světové literatury o veliké lásce, přátelství a hledání ideálů a jejich ztrátě,“ uvedla dramaturgyně inscenace Jana Slouková.

Foto: archív Melody Makers

Melody Makers

Martin Vačkář a Ondřej Havelka připravili na 19. září hudební komedii Zítra swing bude zníti všude a atmosféru poválečné Prahy přiblíží živě orchestr Melody Makers. Divadlo Rokoko uvede 5. září Posedlost, psychologickou love story podle scénáře Luchina Viscontiho na motivy románu Pošťák zvoní vždycky dvakrát Jamese M. Caina.

„James M. Cain stál u zrodu žánru drsných milostných příběhů. Viscontiho scénář, z něhož jsme vycházeli v naší inscenaci Posedlosti, téma posunuje do osobitého zobrazení zklamané a zbídačené společnosti, determinované beznadějně pudovým a duchovně rozvráceným ovzduším. Tak jako Viscontiho nás zajímají nikoli vítězové, ale poražení, krajní situace odhalující pravdu o člověku a pohled, který jde dál za realitu,“ uvedla dramaturgyně a autorka divadelní adaptace Simona Petrů.

Může se vám hodit na seznamu:

Výběr článků

Načítám