Hlavní obsah

Hlavní cenu Trilobit 2021 získali tvůrci dokumentu V síti

Beroun

Tvůrci dokumentu V síti Barbora Chalupová a Vít Klusák získali cenu Trilobit 2021 za námět, scénář a režii snímku o sexuálním predátorství na internetu. Český filmový a televizní svaz FITES dále udělil poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury Janě Brejchové. Letošní vyhlášení vítězů audiovizuálních cen se kvůli pandemii koronaviru uskutečnilo on-line bez diváků v Kulturním domě Plzeňka v Berouně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hlavní cenu Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti Barbora Chalupová a Vít Klusák za námět, scénář a režii snímku o sexuálním predátorství na internetu.

Článek

„Nahá realita, kterou nám prezentují tvůrci dokumentu o sexuálním predátorství na internetu, jemuž jsou stále častěji vystavováni ti nejbezbrannější z nás - děti, šokuje. Nejen zvráceností sexuálních lovců bez zábran, ale především rozsahem a vážností situace,“ uvedla k vítěznému dokumentu porota pod vedením režiséra Romana Vávry.

Jana Brejchová v zastoupení obdržela Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo, jímž přispěla ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu. K ceně ji na dálku gratuloval i loňský vítěz této ceny Vladimír Pucholt. „Za výjimečné považujeme i to, že se nikdy nezpronevěřila hereckému svědomí a svým talentem nesloužila mocným. I proto se za žádnou ze svých rolí nemusí stydět, naopak, na mnohé může být právem hrdá,“ uvedl za porotce kameraman Ivo Popek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cenu dětské poroty obdržel režisér Petr Kubík za pohádku Princezna zakletá v čase.

Cenu Josefa Škvoreckého za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby porota přisoudila kolektivu autorů Ludvík Baran in memoriam, Jaromír Šofr, Marek Jícha a Daniel Souček za knihu Česká kameramanská škola/100 let od vzniku Klubu československých kinofotografů. Cenu dětské poroty - Berounský medvídek má režisér Petr Kubík za pohádku Princezna zakletá v čase.

Ceny Trilobit 2021 získali Radovan Síbrt za námět, scénář a režii dokumentu o životě kapely The Tap Tap Postiženi muzikou a Bohdan Karásek za námět, scénář a režii filmu Karel, já a ty. Dále si cenu Trilobit 2020 z Berouna odvezli Ivan Trojan a Josef Trojan za herecké role ve filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cenu Trilobit 2021 získali Ivan Trojan (vpravo) a Josef Trojan za role ve filmu Šarlatán r

„Za šťastné považujeme rozhodnutí režisérky obsadit do role klenoucí se ve velkém časovém odstupu otce a syna, což dodalo výbornému výkonu Trojanových na věrohodnosti i prostřednictvím 'sladěných' gest, pohybu těla i mimiky,“ konstatovala porota.

Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti si osobně převzal režisér Břetislav Rychlík za dokument Strážce paměti Ján Langoš. Rychlík v něm připomíná výjimečnou osobnost slovenského katolického disentu Jána Langoše, bývalého polistopadového federálního ministra vnitra a později zakladatele Ústavu paměti národa v Bratislavě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Režisér Břetislav Rychlík

Zvláštní cena připadla režisérovi Dmitriji Bogoljubovi za snímek Provinční městečko E, který se snaží najít klíč k nahlédnutí do duše současného Ruska. O kritickou Zcela zvláštní cenu poroty - Zlatý citron se letos podělilo deset členů Rady České televize za nedostatečně odůvodněné odvolání dozorčí komise Radou České televize dne 11. listopadu 2020. Ceny se letos předávaly po čtyřiatřicáté. Porotci vybírali z 92 snímků. Vzhledem k okolnostem tentokrát organizátoři neudělili Cenu diváků - berounský Klepáček.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám