Hlavní obsah

Hlas osvobození i tíha smrti na Světu knihy

V metropoli pokračuje mezinárodní veletrh a festival Svět knihy Praha, jehož mediálním partnerem je Právo. Druhý den do areálu u Křižíkových pavilonů na Výstavišti zamířili třeba Etgar Keret, Vanessa Springoraová nebo severské literátky.

Foto: Svět knihy

Etgar Keret na Světu knihy

Článek

Páteční program narušila avizovaná neúčast Světlany Alexijevičové, která se omluvila ze zdravotních důvodů, a Ljudmily Ulické, jež kvůli čekání na politický azyl v Německu nemohla vycestovat. Nepřítomnost dvou významných jmen postsovětského prostoru částečně vykompenzovaly speciální pořady zaměřené na ukrajinské tvůrce ve světle aktuálních událostí v jejich domovině.

Itálii coby letošního čestného hosta zprostředkovaně zastoupila kupříkladu přední domácí překladatelka Alice Flemrová, která hovořila o leitmotivu ženství v dílech tamní záhadné bestselleristky Eleny Ferrante. „Její tetralogie Geniální přítelkyně není čtivo, jak jej mnozí hanlivě označují. Velmi komplexně vypráví o historii země druhé poloviny dvacátého století,“ podotkla.

Svět knihy přivítal dvě výrazné debutantky, z nichž jednou je Francouzka Vanessa Springoraová, které loni v češtině vyšla autobiografická novela Svolení o zničujícím milostném vztahu třináctileté dívky s postarším spisovatelem.

Foto: Svět knihy

Vanessa Springoraová (vpravo) při besedě na Světu knihy

„Byla jsem i po třiceti letech plná hněvu, knihou jsem si ale nechtěla vyřizovat účty,“ uvedla při debatě. Dlouho prý hledala správný tón psaní, jímž se snažila osvobodit od pocitu naprosté bezmoci vůči bývalému milenci.

Springoraová připomněla, že se v sexuálně rozvolněných sedmdesátých letech, kdy vyrůstala, nad pedofilií přivíraly oči mimo jiné kvůli petici za její dekriminalizaci, k níž se připojila i Simone de Beauvoirová. Prozradila, že se nyní natáčí filmová adaptace.

S prvotinou dorazila i Mira Marcinówová. Vystudovaná polská psycholožka se ve fragmentárně pojatém románu Osiřelec vyrovnává se smrtí matky.

„Když jsem se sama stala rodičem, nedokázala jsem se soustředit na klasickou lineární prózu, a stejným způsobem jsem chtěla i psát,“ vysvětlila během diskuse. Prázdná místa v knize a líčené smyslové vjemy podle autorky odráží to, jak funguje lidská paměť.

Foto: Svět knihy

Nina F. Grünfeldová a Petra Rautiainenová zastoupily skandinávskou literaturu.

Slovo dostal také izraelský prozaik Etgar Keret, který promluvil o povídkových souborech Porucha na kraji galaxie či Najednou někdo klepe na dvoře. Již tradičně festival akcentoval rovněž skandinávskou literaturu.

Vystoupila kupříkladu Petra Rautiainenová s počinem Popel a sníh zasazeným do poválečného Laponska nebo Sara Blædelová podepsaná pod detektivními tituly.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám