Hlavní obsah

Herecké sólo pro Bohdalovou v Láskách paní Katy

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek večer má na scéně Divadla na Vinohradech premiéru hra irského dramatika Briana Friela s českým názvem Lásky paní Katy. V titulní postavě se na vinohradské jeviště vrací Jiřina Bohdalová.

Foto: www.beskydy.com

Nenechte si ujít komentovaný výstup na Lysou horu

Článek

Cass McGuirová, jak se Katy v originále jmenuje, je temperamentní Irka, která jako mladá holka utekla z domova do Ameriky a nyní se po dvaapadesáti letech vrací. Touží žít v rodině svého mladšího bratra, protože rodina a blízcí lidé je to, čeho se jí v rušném i krušném životě v americkém baru nejvíc nedostávalo.

Vpád nekonformní tetičky ale seriózní rodina neunese a vyjedná ji pobyt v domově pro seniory. Zde je Katy obklopena zdánlivě podivínskými postavami, jež žijí svou pravou i idealizovanou minulostí, čemuž se její realistický naturel statečně brání. Příběh jejího neslavného návratu se odvíjí jako diskuse, v níž diváci hrají roli nestranného posuzovatele.

Tématy Frielovy hry je osamění, touha po kontaktu a porozumění, stáří, střet reality a iluze, jež člověku často pomáhá přežít. Frielův text nemá tak drsný jazyk jako většina irské dramatiky, která u nás v posledních letech získává stále větší oblibu, je spíše jevištní básní, které nechybí jak tóny teskné tak i humorné.

Pro Jiřinu Bohdalovou, která s režisérem Vladimírem Strniskem naposledy spolupracovala v úspěšné inscenaci Divadelní komedie, je Katy příležitostí rozehrát celou šíři svého tragikomediálního hereckého rejstříku. Spolu s ní se na jevišti objeví i Jaroslav Satoranský, Jana Hlaváčová, Oldřich Vlach, Andrea Elsnerová, Jaroslav Kepka a další herci vinohradského souboru i hosté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám