Hlavní obsah

Herci Martin Šimek a Nikol Kouklová: Tanec jako vztah muže a ženy

Televizní soutěž StarDance… když hvězdy tančí přitahuje už od roku 2006 pozornost diváků. Méně známý je projekt Roztančené divadlo autorské dvojice Martin Šimek a Tereza Řípová, jehož pražský pátý ročník vyvrcholí v neděli 23. října v Divadle na Vinohradech. O titul nejlepšího tanečníka nové divadelní sezony se v něm utká osm herecko-tanečních párů z osmi pražských scén. 26. listopadu se pak koná finále klání v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Zúčastní se ho i herečka Nikol Kouklová, která je zároveň i PR projektu.

Foto: archiv Roztančené divadlo

Martin Šimek stál u zrodu projektu Roztančené divadlo.

Článek

Vznikl projekt Roztančené divadlo jako ohlas na popularitu StarDance?

Šimek: Paradoxně nikoli. Pořádali jsme v Mladé Boleslavi pravidelné tematizované taneční večery. Líbilo se nám, že na divadelních prknech ožil starý ráz tance jako vztahu muže a ženy v určitém příběhu. V té době soutěž StarDance měla za sebou asi šestý ročník a její popularita nás jen utvrdila, že o tančící herce je zájem. Nechtěli jsme ale akci přenášet do médií, rozhodli jsme se zachovat autentický zážitek z přímého setkání lidí v divadle.

Proč se projektu chopily i jiné scény?

Šimek: Vyzvali jsme je k tomu, takže se pár ročníků odehrálo v Západočeském divadle v Chebu, rozjednáno bylo Moravské divadlo v Olomouci, Brno a Bratislava, dokonce jsme jednali i v německém Mnichově. Jenže zasáhl covid. Teď se snažíme na tyto plány navázat.

Kouklová: Letos se koná šestý ročník v Mladé Boleslavi a pátý v Praze. V obou jsou zapojeny dvojice z různých divadel, včetně těch pražských. Na večeru v Divadle na Vinohradech se představí Dana Morávková za Divadlo Bez zábradlí, Aneta Krejčíková za Divadlo na Fidlovačce, Anna Fialová za Národní divadlo, Nikola Ďuricová za Hudební divadlo Karlín, Martin Kraus za Divadlo Metro, Tomáš Dastlík za Divadlo na Vinohradech, Martin Schreiner za Divadlo Broadway a Richard Trsťan za Divadlo Palace.

Šimek: V Boleslavi to budou herci Diana Šoltýsová a Vuk Čelebič za domácí soubor, Marie Křížová a Jan Kříž za Divadlo Kalich, Šimon Bílina za Divadlo na Fidlovačce a Nikol Kouklová za Divadlo Bez zábradlí, samozřejmě každý z nich se svými tanečními partnery.

Foto: archiv Roztančené divadlo

Nikol Kouklová se zúčastní mladoboleslavského klání.

Kdo bude posuzovat jejich výkony?

Kouklová: Porota je složená z osobností různých oborů. Usednou v ní zpěvačka Helena Vondráčková, moderátorka Daniela Písařovicová, herečka Veronika Arichteva a herec a skladatel Ondřej Gregor Brzobohatý. Každému páru byly vylosovány dva tance, klasika a latina, a živě je doprovodí kapela Gin in Jam. Večerem budou provázet Světlana Witowská a Jan Řezníček.

Jaký je ze strany herců zájem o účast v projektu?

Šimek: Docela velký. Ze začátku jsme je museli trochu přesvědčovat, ale teď už za námi chodí sami, že by se rádi zúčastnili.

Nikol, jak se těšíte na své taneční vystoupení?

Kouklová: Těším se. Protože se druhého ročníku zúčastnil i můj manžel Karel Heřmánek ml., vím, do čeho jdu. Tanec mě baví a v Divadle Bez zábradlí jsem se v posledních letech přeškolila z činoherní herečky na muzikálovou. Hraju v inscenacích Cikáni jdou do nebe i Cabaret.

Nejsem typ, který mučí tělo v posilovně, ale když se herectví spojí s pohybem, moc mě to baví. A atmosféra hereckého tanečního klání je velmi příjemná, nevládne v ní žádná rivalita. Navíc se potkáme s kolegy z různých divadel, což je zase příležitost, která se později zúročí třeba na jevišti při společné herecké práci. Myslím, že Roztančené divadlo je atraktivní i pro diváky, takže je na oba večery srdečně zveme.

Reklama

Související témata:
Roztančené divadlo
Martin Šimek

Výběr článků

Načítám