Hlavní obsah

Grand Prix Obce architektů získal barevný obytný dům

PRAHA

Letošní cenu Grand Prix Obce architektů porota udělila bytovému domu v Praze 6 - Petřinách od Karla Scheiba a Tomáše Velinského. Ocenila střízlivý a přitom nápaditý koncept stavby, citlivé barevné dotvoření fasád umocněné různorodou kompozicí oken, balkonů a teras.

Článek

Objekt svým architektonickým výrazem a měřítkem dobře navazuje na sídliště a zhodnocuje jej, uvedla porota v odůvodnění svého rozhodnutí.

Soutěžilo se v sedmi kategoriích, porota udělila ceny ve dvou z nich a tři práce získaly čestné uznání. Přihlášeno bylo přes sto prací, porotci vybrali 23 staveb, na které se jeli podívat. Největším počtem prací byly zastoupeny kategorie novostavba, rekonstrukce a interiér. Do kategorií krajinářská architektura a zahradní tvorba, urbanismus, architektonický design a výtvarné dílo v architektuře bylo přihlášeno do pěti prací.

V kategorii interiér udělila porota cenu výstavě Karel IV. Císař z Boží milosti, která se koná na Pražském hradě. Autory architektonického návrhu jsou Jiří Javůrek, Silvie Bednaříková a Jaroslav Malý.

Čestné uznání si odnáší rodinný dům Plecháč v Humpolci navržený Luďkem Rýznerem a rodinný dům Mořina skupiny autorů ve složení Milan Rak, Iveta Raková, Libor Rydlo a Alexandr Skalický. Obě práce patří do kategorie novostavba. Cenu za celoživotní dílo dostala architektka Věra Machoninová.

Grand Prix vyhlašuje Obec architektů, letos se konala už potřinácté. Přihlášeny do ní mohou být práce, které byly dokončeny v uplynulém roce. Soutěž je otevřená pro české i zahraničních architekty, projektanty a výtvarníky. Podmínkou je, že práce musí být realizována v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám