Hlavní obsah

Génius, kterého nám mohou závidět. Češi připomenou ve světě výročí Komenského

Novinky, Stanislav Dvořák

Od smrti Jana Amose Komenského (1592–1670) uběhlo 350 let. Česká centra připomenou význam českého myslitele světového významu, vědce, polyhistora a spisovatele v Rotterdamu, Římě, Bratislavě, Tokiu či Varšavě. Chystají se přednášky, výstavy i komiks.

Jan Amos Komenský

Článek

České centrum Bratislava připravilo na den výročí úmrtí (15. 11.) venkovní výstavu  Labyrint světa na Komenského náměstí. Kurátor výstavy Jaroslav Anděl ji koncipoval speciálně pro tento prostor: ve specifickém kontextu zde bude možné vidět úryvky z Komenského Labyrintu světa a ráje srdce s kolážemi Miroslava Huptycha.

Labyrint vyšel v roce 2019 v novém vydání s Huptychovými ilustracemi. Alegorie lidské společnosti, v níž Poutník prochází světem se dvěma zrádnými průvodci (Všudybud a Mámení), neztratila nic ze své aktuality. Poutník je znechucen  povrchností a závistivostí lidí a dostává se do sporu s průvodci, kteří reprezentují konformitu. Nakonec poutníka zklamou i duchovní a královna světa Moudrost. Seznává, že ve vnějším světě štěstí nenajde.

V Nizozemsku Komenský prožil 14 let. České centrum Rotterdam to připomene kampaní Českých center #GrowOurHumanity, díky níž se do veřejného prostoru evropských metropolí dostávají inspirativní citáty českých myslitelů a humanistů – Václava Havla, Jana Patočky, T. G. Masaryka a také J. A. Komenského. Do projektu se spolu s Českým centrem Rotterdam zapojily (a postupně dále zapojují) i další pobočky sítě, a to v Belgii (České centrum Brusel), Švédsku (České centrum Stockholm), Itálii (České centrum Milán), Bulharsku (České centrum Sofie) a zastupitelský úřad v Lucembursku.

Foto: Miroslav Huptych

Ilustrace Miroslava Huptycha

Budovu české ambasády v Haagu v těchto dnech zdobí banner s nizozemským překladem Komenského citátu – Ne ze souhlasu, ale z pochybnosti se rodí pokrok, doplněný ilustrací Kateřiny Kotyk, studentky plzeňské Sutnarky.

Dvě další akce (Den Komenského a komeniologická konference v Naardenu) byly z důvodu pandemie přesunuty na příští rok.

Foto: Miroslav Huptych

Rynk světa podle Miroslava Huptycha

V prostorách Paláce Braschi v centru Říma byla zahájena podzimní výstava J. A. Komenský – učenec v labyrintech Evropy 17. století, která vznikla ve spolupráci s českou ambasádou v Římě a Muzeem J. A. Komenského v Uherském Brodu. České centrum Tokio chystá přednášku japonského komeniologa prof. Šiničiho Sómy z Bukkyo University v Kjótu, který přiblíží pohled Japonců na Komenského v počátcích období Meidži i jeho vliv na formování japonského vzdělávání v západním stylu. Příští rok připomene Komenského konferencí, besedami nebo komiksovou soutěží pro mladé tvůrce České centrum Varšava.

Labyrint světa a ráj srdce. Česká kniha, kterou obdivuje celý svět

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám