Hlavní obsah

Fotograf Tono Stano: Jsem jen o trochu víc pokročilý student

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zámeckém areálu v Litni u Berouna se ve dnech 18. až 20. září uskuteční zážitkový fotokurz Figura a světlo, který povede fotograf Tono Stano. Jeho hlavním úkolem je naučit přihlášené frekventanty co nejlépe zachytit lidskou postavu v různých světelných podmínkách. Je však otázkou, jestli je vůbec možné takto těžkou uměleckou disciplínu za tak krátkou dobu zvládnout.

Foto: Jan Šída, Právo

Fotograf Tono Stano chce pro frekventanty kurzu vytvořit inspirativní prostředí.

Článek

Liší se nějak zážitkový fotokurz od běžného workshopu?

Ne, řekl bych, že je to jen trochu jiné pojmenování workshopu.

Proč je vaše akce zrovna na zámku v Litni?

Tento zámek je spojen především s hudebním festivalem, který je věnovaný operní pěvkyni Jarmile Novotné. Jeho organizátoři chtěli umělecký záběr rozšířit o fotografické aktivity, takže mě oslovili. Mám s takovými akcemi určité zkušenosti, už v roce 1990 jsem jednu pořádal ve francouzském Arles.

Jaký počet frekventantů je pro váš workshop ideální?

Organizátorům jsem řekl, že maximální počet je deset lidí. Bylo by dobré, kdyby přihlášení už měli nějakou zkušenost s fotografováním. Dnes fotí skoro každý a myslí si, že to umí.

To máte jako s psaním. Psát sice umí každý, ovšem ne každý je Franz Kafka.

Musí mít účastníci digitální aparát?

Netrvám na něm, ale na druhou stranu respektuji technický vývoj. Digitální aparát je rozhodně lepší v tom, že máte hned zpětnou vazbu. Nebo můžete mít i mobil. Já ho také používám, a musím říct, že někdy je lepší než obvyklý přístroj. Na začátku kurzu bych rád především řekl, jaké fotografické postupy používám já a jaké možnosti mají oni. Jde samozřejmě o to, aby každý účastník získal z kurzu co nejvíce.

Když si ho zaplatíte a trávíte na něm svůj čas, bylo by dobré, abyste si něco pozitivního odnesl. Nejlépe na celý život.

Co přesně budou účastníci fotit?

Nahou figuru, takže v podstatě klasické akty. I když slovo akt je podle mě vždy poněkud zavádějící. Budeme mít dvě modelky a chci, aby se ti lidé naučili pracovat jak v ateliéru, tak i v exteriéru.

Víte, na tak krátkém workshopu toho mnoho neuděláte. Nicméně můžete ho využít k odpovědím na otázky, které sám nejste schopen získat. Jde i o to, abyste zkrátka nedělal stejné chyby jako váš lektor na začátku kariéry. Musíte být ovšem schopen vstřebat jeho zkušenosti.

Jaké největší chyby se dělají u fotografování figury?

Dost často se stává, že člověk neumí využít všechny možnosti, které mu médium fotografie nabízí. To se týká třeba navázání kontaktu s modelem. Musíte s ním umět komunikovat, abyste z něj dostal co nejlepší výraz.

Dalším aspektem, který musíte zvládnout, je světlo. Pokud mu porozumíte, máte úžasnou škálu možností, jak ho využít.

Světlo je něco, s čím se dá hodně pracovat. Díky němu se můžete odlišovat od ostatních. I profesionální fotografové se ho dnes velmi často bojí cele využívat.

Budete frekventanty na konci kurzu nějak hodnotit?

Víte, nějakému striktnímu hodnocení se chci vyhnout. Nejsem přece pánbůh, který by měl monopol na všechnu moudrost světa. V podstatě jsem také student, i když trochu pokročilejší. Stále se učíte a tento proces nikdy neskončí.

Chtěl bych účastníkům ukázat určité cesty a na nich už je, jak s nimi naloží. Mým cílem je vytvořit inspirativní prostředí a dát účastníkům základní impulz. Celý svět čeká na lidi s výrazným talentem. Málokdo má ale dnes odvahu vystoupit ze stáda a jít sám za sebe.

Pracujete kromě workshopu i na dalších projektech?

V těchto dnech se otevřela v bratislavské galerii White and Weiss má nová výstava. Další, skupinová výstava probíhá v Berlíně v Galerii 36. Na příští rok připravujeme s jedním rakouským kurátorem expozice ve Vídni a Bregenzu.

Snažím se vystavovat málo, abych měl dostatek času na tvorbu. V blízké budoucnosti se chci vrátit k focení v exteriéru, především v přírodě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám