Hlavní obsah

Forest Whitaker jako brutální diktátor ve filmu Poslední skotský král

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Idi Amin Dada, známý jako Řezník z Kampaly, chtěl přivést Ugandu v 70. letech k ekonomicky silným zítřkům. Místo toho se stala tato africká země za jeho vlády na několik let krvavým peklem na zemi. Poslední skotský král, britské drama režiséra Kevina MacDonalda inspirované těmito událostmi, vstoupilo ve čtvrtek do českých kin.

Článek

Snímek pokračuje v sérii afrických dramat jako Hotel Rwanda nebo Krvavý diamant, ale tentokrát hrůzovláda ustupuje tak trochu do ústraní a jen dává filmu sžíravou, nahořklou příchuť.

Příběh se odvíjí od setkání dvou zcela odlišných lidí - zhýčkaného fešáka, mladého skotského doktora Nicholase, a zlověstného, brutálního prezidenta Idiho Amina ve famózním podání amerického herce Foresta Whitakera. Ten byl za svůj výkon nominován na Oscara.

Děj je jednoduchý: čerstvě odpromovaný skotský lékař Nicholas Garrigan (James McAvoy) prahne po nečekaných příhodách a po exotické, žhavé vášni. A tak vezme glóbus, divoce jej roztočí, zapíchne prst - a hurá do slunné Afriky. Pár dní po příletu jej přivolají k bizarní autonehodě: nový prezident Idi Amin vrazil se svým maserati do krávy.

Vražedná megalomanie krvavého diktátora

Mladík situaci radikálně vyřeší, čímž si mocného muže získá a ten mu nabídne lukrativní místo svého osobního lékaře. Šanci žít vedle přívětivého a okouzlujícího Amina, který miluje Skoty a jejich kulturu, nelze odmítnout. Jenže časem se odkryje i odvrácená, krvavá tvář všeho schopného prezidenta a ve víru jeho vražedné megalomanie se Nicholas snaží vyhrát šílený boj o život. Pocitu viny však neunikne.

Film natočený na základě skutečných událostí, kdy Aminův režim připravil o život na 300 tisíc lidí, vypovídá o zvěrstvech, před kterými ze začátku naivní "dobrodruh" Nicholas přivíral oči. Režisér střídá až romantické, vyšperkované záběry plné veselí a hudby s akčními a temnými scénami. Jako na houpačce, kterou ostřížím zrakem sleduje dokumentárně laděná kamera.

Pokud máte plné zuby dramat z černého kontinentu a obáváte se, že Poslední skotský král je jen další do počtu, pak nechte předsudky doma. Forest Whitaker vás dokonale přesvědčí.

Poslední skotský král USA, 2006 Režie: Kevin Macdonald, hrají: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washingtonová, Gillian Andersonová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám