Hlavní obsah

Zemřel Richard Belzer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 78 let zemřel americký herec Richard Belzer. Proslavil se desítkami rolí v televizních seriálech i filmech. Čeští diváci jej mohou znát mimo jiné ze seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti.

Richard Belzer na archivních záběrechVideo: AP

 
Článek

Informaci o jeho skonu přinesl web Variety.com s odkazem na jeho bratrance, herce Henryho Winklera, který informaci zveřejnil na svém twitterovém účtu. Příčinou jeho skonu byly blíže neurčené „respirační potíže a problémy oběhového systému“.

Upřímnou soustrast rodině následně zveřejnili a stále zveřejňují další a další kolegové, přátelé, kteří na Belzera s láskou zavzpomínali.

Web upřesnil, že herec zesnul ve francouzském městě Beaulieu-sur-Mer tuto neděli. „Jeho John Munch je jednou z ikonických postav televize,“ uvedl k jeho úmrtí Dick Wolf, scenárista seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti natáčeného pro americkou televizi NBC. Upřesnil, že jeho herecký výkon byl výjimečný.

Podobně výjimečný byl podle něj i Belzer: „Richard vnesl do všech našich životů humor a radost, byl dokonalým profesionálem a bude nám všem moc chybět.“

Foto: Lisa Shumaker, Reuters

Richard Belzer v roce 2012, na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu .

Role na desetiletí

Richard Belzer hrál svou legendární seriálovou roli 23 let. Od roku 1993 do roku 2016. Opustil ji proto, že chtěl odejít do důchodu. V uměleckém světě začal jako stand-up komik. V této profesi se následně prosadil od poloviny 70. let i v televizi.

Následovaly menší role ve filmech. Z těch posledních, kde byl obsazen, lze zmínit úspěšný snímek režiséra Miloše Formana Muž na Měsíci (1999).

Richard Belzer (1944-2023)

  • Narodil se 4. srpna 1944 v americkém městě Bridgeport. V židovské rodině, kde - jak říkával - násilí, sebevraždy a psychické choroby byly poměrně běžné.
  • V šoubyznysu začínal jako stand-up komik na začátku 70. let. Pracoval v něm až do roku 2016, kdy se rozhodl odejít do penze.
  • Diváci si jej oblíbili především jako seriálovou tvář. Vedle Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti se objevil mimo jiné v seriálech Akta X, Superman, Zločin v ulicích...
  • Třikrát se oženil.
  • Zemřel ve francouzském městě Beaulieu-sur-Mer.

Reklama

Související témata:
Richard Belzer
Seriál Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti

Výběr článků

Načítám