Hlavní obsah

Zemřel Colin Cantwell, designér lodí ze Star Wars

Colin Cantwell, který vymyslel design mnoha strojů ze série Star Wars, v pátek zemřel v Coloradu. Bylo mu devadesát let.

Foto: Profimedia.cz

Colin Cantwell

Článek

Cantwell vyvíjel na žádost George Lucase různé prototypy Hvězdy smrti, X-Wingů a Millennium Falconu. Pomáhal také režiséru Stanleymu Kubrickovi s jeho filmem 2001: Vesmírná odysea.

„Přinesl světu svým uměním hodně radosti,“ uvedla jeho sestřenice Shannon Dentonová, podle které byl „neuvěřitelně milý člověk a chytrý způsobem, o jakém lidi sní.“

Colin Cantwell se narodil v americkém Coloradu v roce 1932. Studoval animaci, ale i architekturu a své dva zájmy dokázal propojit. V šedesátých letech pracoval pro NASA a dostal se k filmu 2001: Vesmírná odysea, jenž se stal postupem času kultovním.

Foto: Profimedia.cz

Model X Wingu

Foto: Profimedia.cz

Millennium Falcon

Foto: Profimedia.cz

Model X Wingu

Poté už ho kontaktoval režisér George Lucas, aby pro něj vytvořil kosmické lodě do prvního dílu Star Wars.

„Ta loď přijížděla jako jedna obrovská šipka, pořád to jelo a jelo,“ zavzpomínal na začátek Star Wars v jednom rozhovoru. Podle něj byl film „zvláštním způsobem veselý“, byl vážný a „současně velká parodie“.

Colin Cantwell také spolupracoval se Stevenem Spielbergem na Blízkých setkáních třetího druhu a napsal dvě sci-fi knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám