Hlavní obsah

Terezu Rambu mění závislost. Zápisník alkoholičky představuje první ukázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě vstoupí do českých kin očekávaná filmová adaptace knihy Zápisník alkoholičky. Původně vznikala jako blog Michaely Duffkové, která u nás zásadně otevřela téma alkoholismu u mladých žen matek. Film natočil režisér Dan Svátek, do hlavní role obsadil Terezu Rambu. Novinky z něj přinášejí exkluzivní ukázku.

Teaser Zápisník alkoholičkyVideo: Holiday Films

 
Článek

„Čím víc jsem se zabýval problematikou ženské závislosti, tím víc jsem si uvědomoval, jak moc je odlišná od té mužské. Závislost žen, která velmi často začíná na mateřské, víc ohrožuje rodinu jako celek, protože je na ženách logicky více závislá. Zvlášť když jsou děti malé. Ty následky bývají proto daleko větší,“ říká Svátek k tématu, které zpracoval do svého nového snímku.

Nepochybuje o tom, že problém tragicky zasahuje celou širokou rodinu: „Jak jsme se přesvědčili z několika testovacích projekcí Alkoholičky, tento příběh otevírá dveře třináctých komnat mnoha lidí. A ti pak nacházejí odvahu, stejně jako autorka knižní předlohy, aby vyšli se svým příběhem ven. Pevně věřím, že film pomůže, stejně jako před léty pomohly Úsměvy smutných mužů, těm, kteří se závislosti bojují nebo mají v rodině někoho, kdo je na alkoholu závislý. A těch je bohužel opravdu velmi mnoho.“

Michaela Duffková: Byla jsem modelová alkoholička

Styl

Pevná základna? Tu mám doma

A proč vzala tak těžkou roli Tereza Ramba? Co na ní bylo nejtěžší? Na to také Novinkám odpověděla.

„Nejtěžší pro mě bylo přijmout fakt, že moje postava se na určitou dobu dokáže absolutně vzdát jakékoliv zodpovědnosti. Otřáslo to všemi tématy, která jsou ve mně hluboce zakořeněná, jako jsou jistota, láska, pevnost. Otevřelo to témata, jako je třeba selhání. Musela jsem se podívat sama na sebe, na svůj svět a svoji růžovou bublinu,“ podotýká a dodává:

„Spoustu věcí, o kterých jsem naprosto přesvědčená, znovu prozkoumat. Paradoxně jsem díky tomu zjistila, jak pevné a zdravé jsou. Zjistila jsem, že čerpám z velké lásky a že se mám kam vracet. Že mám neuvěřitelnou základnu doma. To a mnoho dalšího mi role dala. Taky spoustu nových přátelství, ve všem jsme byli spolu, odžili jsme si fakt hodně.“

Film Zápisník alkoholičky vstoupí do českých kin 11. července.

Vedle Terezy Ramby v něm dále hrají Miroslav Hanuš, Barbara Lukešová, Miloslav König, Alžběta Malá, Jan Janča, Simonetta Hladká a Barbora Mudrová.

RECENZE: Úsměvy smutných mužů. Velké sólo pro Davida Švehlíka

Kultura

REPORTÁŽ: Zápisník alkoholičky. V hlavní roli Tereza Ramba

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám