Hlavní obsah

Sexuální obtěžování a vraždu učitelky řeší nový seriál s Vaculíkem a Issovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Ochránce natáčí v těchto dnech Česká televize. Lukáš Vaculík hraje školského ombudsmana, který musí řešit sexuální obtěžování ve školství i vraždu.

Foto: Česká televize

Lukáš Vaculík

Článek

Vedle Vaculíka hrají v Ochránci Pavel Řezníček, Jaroslav Plesl, Iveta Dušková, Barbora Kodetová Šporclová, Martha Issová, Vanda Hybnerová, Petra Hřebíčková, Miroslav Vladyka a Jan Čenský. Na seriálu pracuje producentská skupina Michala Reitlera, která točila Metanol, Duklu 61 a seriál MOST!.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martha Issová

„Úkolem hlavního hrdiny je ochránit, tedy zjistit, kdo je viník, kdo je agresor, nebo kde se stala příčina v prostředí, v němž jsou děti i dospělí oběťmi častěji, než si připouštíme. Mezi rodiči, učiteli i studenty a žáky jsou každodenní nenápadní hrdinové. Vyzdvižení jejich příběhů a zastání se těch, co tlačí větší náklad, než unesou, jsou cíle našeho seriálu,“ vysvětlil kreativní producent Michal Reitler.

Případy školského ombudsmana Aleše Pelána jsou inspirované skutečností. „Je sebevědomý, chvílemi trochu arogantní. Chce ale pomáhat. Za jednotlivými případy se nejezdí ukazovat, ale opravdu chce pomoct věci napravit,“ řekl Lukáš Vaculík. „Budu rád, když se diváci dozvědí, že tato funkce reálně existuje a že se na ni mohou v případě potřeby obrátit.“

Režie se ujala Tereza Kopáčová. „Scénáře Tomáše Feřtka, který se specializuje na oblast školství, mi odkryly nové světy. Dozvěděla jsem se mnoho informací a práce na seriálu má i vliv na můj soukromý život. S dcerou, která je v páté třídě, vzdělání řešíme mnohem více.“ Druhým režisérem desetidílné série je Tomáš Mašín, na scénářích se podílel Matěj Podzimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám