Hlavní obsah

Sestra Sherlocka Holmese pátrá

Právo, Jaroslav Špulák

Enola Holmes je nový britský film Netflixu, který má před sebou obecně očekávanou premiéru. Snímek o sestře slavného detektiva Sherlocka Holmese bude uveden 23. září letošního roku. Na internetu už se objevila ukázka z něho v podobě oficiálního traileru.

Foto: Profimedia.cz

Enola Holmesová, v podání Millie Bobby Brownové, je statečnější, než se zdá.

Článek

Enola Holmesová je vzpurná mladší sestra Sherlocka a Mycrofta Holmesových, která je dokonce v mnohém předčí. V době, kdy jí bylo šestnáct, zmizela beze stopy její matka. Dívka hledala pomoc u svých starších bratrů, ale rychle si uvědomila, že mají větší zájem na jejím vyslání do školy než na vyřešení případu.

V titulní roli se ve filmu představí šestnáctiletá britská herečka Millie Bobby Brownová, která je populární ze série Stranger Things nebo filmu Godzila II, Král monster. Jejího staršího bratra Sherlocka Holmese zahraje Brit Henry Cavill, jenž se v poslední době proslavil zejména hlavní rolí v seriálu Zaklínač. Objevil se i ve snímcích Mission: Impossible – Fallout, Night Hunter, Krycí jméno U.N.C.L.E. či Muž z oceli.

Mycrofta, mladšího z obou bratrů, ztvární další britský herec, Sam Claflin. Ten se objevil mimo jiné ve filmech Láska, svatba, zas a znova, Charlieho andílci, Než přišla bouře a dalších. Snímek byl natočený na motivy knižní série The Enola Holmes Mysteries (2006-2010) od americké spisovatelky Nancy Springerové. Film režíroval Harry Bradbeer a scénář k němu napsal Jack Thorne.

Spor s pozůstalými

Celé dílo se přitom narodilo poměrně rychle. V únoru 2019 bylo oznámeno, že vznikne filmová adaptace knih, v červenci stejného roku se začalo v Londýně natáčet. Snímek se měl původně promítat v kinech, jenže kvůli koronavirové krizi se jeho tvůrci rozhodli ho umístit na placenou videotéku. V dubnu 2020 získal distributorská práva na vzniklé dílo Netflix.

Ještě před premiérou nového filmu se nicméně řeší problém. Podle správců pozůstalosti tvůrce postavy slavného detektiva, spisovatele Arthura Conana Doylea, porušili autoři filmu jejich práva na posledních deset děl o Holmesovi. Případ skončil u soudu a může mít ještě na odvysílání snímku vliv. Plán je nicméně v tuto chvíli jasný, film bude poprvé uveden již 23. září 2020.

Foto: Netflix

Premiéra je plánována na září.

Pátrání mladé dívky

Příběh se odehrává v Anglii roku 1884. Na svých narozeninách Enola Holmesová zjistí, že její matka, kterou hraje Helena Bonham Carterová, odešla z domova. Zanechala po sobě sice poněkud bizarní dary, ne však indicie týkající se důvodu svého zmizení nebo dokonce odhalení místa svého pobytu.

Enola si do té doby užívala bezstarostné dětství i dospívání. Najednou se však ocitla v péči svých starších bratrů Sherlocka a Mycrofta, kteří ji chtěli poslat do internátní školy pro mladé dámy. Ona však měla jiné plány. Utekla, aby v Londýně našla matku.

Brzy se ukáže, že její mise je spojena s osudem tajemného mladého uprchlíka (hraje ho Louis Partridge). Současně při ní rozvíjí své detektivní schopnosti, aby se ukázalo, že je stejně chytrá jako její bratr Sherlock, ne-li chytřejší.

Snímek Enola Holmes je vzrušujícím dobrodružstvím, ve kterém světoznámý detektiv čelí soupeři, jímž se nikdy předtím nezabýval. Své dospívající sestře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám