Hlavní obsah

Scenárista a režisér Václav Marhoul: Nemám hlavu v oblacích

Právo, Věra Míšková

Scenárista a režisér Václav Marhoul, který se na mezinárodní scéně prosadil filmem Nabarvené ptáče, jenž se dostal do užšího výběru deseti filmů aspirujících na oscarovou nominaci, dostal nabídku natočit americký film o republikánském senátorovi Josefu R. McCarthym. Ten nechvalně proslul v padesátých letech minulého století surovými a bezohlednými metodami při honu na skutečné i domnělé komunisty.

Foto: Petr Horník, Právo

Jsem nohama na zemi, říká Václav Marhoul.

Článek

 Jak se k vám tato nabídka dostala?

Díky Nabarvenému ptáčeti, které v Americe velice dobře zabodovalo, jsem dostal už na konci minulého roku nabídku od agentury CAA se sídlem v Los Angeles, že mě budou zastupovat. To znamená, že se snaží pro mě najít práci. Oslovili producenty a já jsem dostal z Ameriky tři scénáře. Z nich ten o McCarthym se mi zalíbil, pracuji na něm už několik měsíců, ale pořád zdůrazňuji, že bych ho MĚL točit, nikoliv, že ho natočím.

V souvislosti s nemocí covid-19 vůbec nikdo neví, co bude, situace v Americe je špatná, je tam největší počet úmrtí. Takže produkce filmu je plánovaná na příští rok, ale nikdo netuší, co se doopravdy bude dít.

Hraje podle vás v nabídce roli i to, že jste žil v komunistickém Československu?

Určitě. V Americe dobře vnímají, že jsem prožil dvacet devět let v komunistickém systému, a to je vlastně totéž jako mccarthismus, jen z druhé strany. Takže to berou tak, že mám i jistou osobní zkušenost, určitě větší než někdo, kdo žil celý život v Texasu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Marhoul

Čím především vás scénář zaujal?

Je naprosto nadčasový. Dělám si rešerše a to téma je opravdu veliké ve smyslu manipulace lidmi, v tom, jak se k manipulaci používá strach. A dnešní doba je bohužel plná McCarthyů, populistů, někdy i fašistů.

Je to pro mě velká výzva, jak tématem, tak tím, že jde o dobovku z 50. let, má to být velký film a já bych měl díky němu vstoupit do světa, o kterém toho moc nevím a kde bych měl obstát. Ale za kameru jsem si prosadil Vladimíra Smutného, s ním bych si byl určitě jistější. Teď jsem ve spojení se scenáristou Tomem O’Connorem a řešíme, jak dopilovat scénář, protože se na něm jako na každém scénáři dá ještě pracovat.

To téma bude ve Spojených státech nejspíš i dnes kontroverzní…

Velice kontroverzní! Příběh je hodně propojený s Donaldem Trumpem, protože používá prakticky stejné metody jako McCarthy. Navíc měli oba – byť s velkým časovým odstupem – stejného právníka, který ve filmu také vystupuje. Nesmírně ambiciózní Roy Cohn, který byl McCarthyho pravou rukou a přičinil se už v mládí významně o popravu manželů Rosenbergových, zastupoval i Trumpa a také největší newyorské mafiánské rodiny.

Američani oslovili Marhoula pro film o McCarthym

Film

Víte už, jaké bude herecké obsazení?

Vím o dvou hercích, jmenovat je ale před podpisem smlouvy nemohu a nesmím, mohu říct snad jen tolik, že by bylo úžasné s nimi pracovat. Oba už si nechali ukázat Nabarvené ptáče a oba mu „podlehli“. A ještě mohu prozradit, že se uvažuje o tom, že by se část filmu, zejména pokud jde o stavby a dekorace, mohla točit v Praze.

Uvažuje se o tom, že by se část filmu, zejména pokud jde o stavby a dekorace, mohla točit v Praze.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám