Hlavní obsah

RECENZE: Ze studia Disney přichází do českých kin Mulan

Právo, Věra Míšková

Dvaadvacet let uplynulo od uvedení úspěšné animované Legendy o Mulan. A půl roku uteklo od původně plánované a kvůli pandemii odsunuté premiéry výpravného hraného filmu Mulan.

Trailer k filmu MulanVideo: Falcon

 
Článek

Nelze ale říct, že by režisérka Niki Caro spolu s manželskou scenáristickou dvojicí Rick Jaffa a Amanda Silverová stvořili pro studio Disney jen hraný remake, který animovanou verzi kopíruje.

V jejich podání tu není ani dráček Mushu, ani písničky, film se drží mnohem více populární čínské legendy, která se ostatně dočkala již řady uměleckých zpracování.

To nejnovější, které dnes vstupuje do kin, je dost akční a díky množství drsných bojových scén se stalo první disneyovskou filmovou pohádkou, která má v USA věkové omezení přístupnosti do třinácti let. U nás je přístupnost neomezená a do kin jde jak titulkovaná, tak dabovaná verze.

Film vypráví pohádkový příběh o vesnické dívce Mulan, která má neobyčejný, skoro nadpřirozený dar a mimořádné předpoklady stát se bojovnicí, což je ale ve starověké Číně ženám naprosto a zcela zapovězené pod hrozbou ztráty cti celé rodiny. Mulan se tedy na otcův pokyn – ač je jí to zjevně proti srsti – snaží všechny své schopnosti v sobě tlumit a stát se poslušnou, mírnou služebnicí muže, kterého jí má vybrat místní dohazovačka.

Jenže když císař vyzve lid, aby z každé rodiny odešel jeden muž do války proti divokým a silným nájezdníkům, Mulan tajně odejde z domu a převlečená za chlapce vstoupí místo svého zraněného a slabého otce do armády. Stane se velkou bojovnicí a zachránkyní dynastie, samotného císaře a nakonec i té cti.

Tolik pohádka, která se vyvíjí a vrcholí přesně tak, jak se na pohádku sluší a patří.

Jenže to je jen jeden ze tří žánrů, který tvůrci k natočení filmu použili. Zároveň se inspirovali mnoha válečnými filmy především v tom směru, že se většina snímku odehrává ve výcvikovém táboře, kde se bojovníci na válku připravují.

Což je vděčný způsob, jak seznámit diváky s dalšími hrdiny a vyplnit čas před hlavní bitvou.

Mulan tu zprvu prožívá řadu pro sebe trapných, pro diváky zábavných situací. Třeba když chce utajit své pohlaví nejen před ostatními chlapci, s nimiž se samozřejmě nemůže jít sprchovat, ale také před velitelem, který by hezkého a šikovného mladého „muže“ jednou rád viděl jako ženicha své dcery...

Postupně se však s ostatními sžívá, až se vytvoří ta správná filmová parta, kde nechybí figurky jako prcek, tlouštík, srabík či podvodník, zprvu drsný velitel se promění v pravého vojenského „tátu“, a samozřejmě je tu i jeden pohledný mladík, který by se chtěl s Mulan přátelit víc, než ona může připustit...

Do třetice sledujeme akční velkofilm, který zobrazuje dílčí boje i vrcholné souboje v umné choreografii a v úchvatné krajině (natáčelo se na Novém Zélandu a v Číně), kterou kamera zabírá ve velmi opulentních záběrech.

Navzdory této kombinaci žánrů se tvůrcům podařilo vytvořit film vcelku soudržný. Klade velký důraz na rodinu, což je hodně výchovné, Mulaniny emancipační snahy jsou zase aktuálně velmi vhodné. A celý film je zábavnější, než by člověk od předělávky animované čínské legendy čekal.

Určitě je to i díky velmi dobrému obsazení počínaje Yifei Liu v roli Mulan, která vyhrála casting mezi tisíci uchazeček, přes Jasona Scotta Leeho jako velitele nájezdníků Böri Khana k legendárním čínským hercům, jakými jsou Jet Li, Donnie Yen nebo Li Gong v dalších rolích.

Mulan
USA 2020, 116 min. Režie: Niki Caro, hrají: Yifei Liu, Jason Scott Lee, Jet Li a další

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám