Hlavní obsah

RECENZE: The Batman. Velmi temný je nejen komiksový hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to skoro osmdesát let, kdy komiksový hrdina Batman poprvé stanul v černobílé sérii před filmovou kamerou. Až do roku 1989, kdy se tématu ujal Tim Burton, šlo ve všech zpracováních hlavně o komediální sci-fi.

Trailer k filmu Batman (2022)Video: Vertical Ent.

 
Článek

Burton, který obsadil do titulní role Michela Keatona a Jacka Nicholsona představil jako Jokera, dal filmu osobitou atmosféru a přitlačil jej směrem ke kriminálnímu thrilleru.

Po řadě dalších režisérů (Joel Schumacher, Christopher Nolan) a Batmanů (Val Kilmer, Christian Bale, Ben Affleck) nyní přichází se svou verzí Matt Reeves (Úsvit planety opic, Válka o planetu opic), který do titulní role filmu The Batman obsadil Roberta Pattinsona.

Nad Gothamem, prolezlým zločinem a korupcí, se zase vznášejí temné mraky, které čas od času osvětlí netopýří silueta. A Batman, symbol pomsty, se ve spolupráci s policejním poručíkem zase vydává do ulic. Masku sundá jen málokdy, je zřejmé, že je to hrdina trochu jiný, než byli ti předchozí. Temnější, rozervanější, jen ve vzácných chvílích, kdy odhalí celou tvář, cítíme z jeho výrazu i křehkost a zranitelnost.

Jinak se o něm diváci nedozvídají dlouhou dobu nic. Jen velmi zvolna se rozkrývá minulost, která odhaluje něco úplně jiného než život bohatého Bruce Waynea / Batmana, jímž kdysi rozverný miliardář dvojí tváře byl.

Reevesův Batman jde divákům v celkové atmosféře naproti o něco méně, než jsou zvyklí. Temné ulice, věčný déšť, zmar a tíseň, to vše nabízí v tříhodinové délce. Práce se světlem a stíny je vedena ke komiksové podobě filmu stejně jako snímání jednotlivých postav.

Pokud jde o dějovou linku, je nový Batman poutavý. Reeves ostatně už předem hlásil, že jeho film bude kombinací temné detektivky a psychothrilleru. Vyšetřování, které vede poručík Jim Gordon, zahrnuje nejen pátrání po identitě hlavního záporáka Riddlera (v českých titulcích sice není překládán jako Hádankář, ale je to on), ale především odkrývá velmi špinavé praktiky mocných v Gothamu.

Riddler je sice také mstitel, ale především šílený sériový vrah. Začíná vraždou gothamského starosty, který byl napojen na organizovaný zločin, ale v zabíjení neustává. A Batman se chce pokusit jeho řádění zastavit a odhalit ho.

Film má napětí i spoustu dějových zvratů, které se místy až příliš zamotávají. Vyprávění je pomalé, epické, soustředí se hlavně na prohnilost města, což ostatně není nic nového. Ale protože také Batman / Wayne pátrá po kostlivcích z vlastní minulosti, v ději se plus minus nejspíš zorientují i diváci, kteří třeba dosavadní „batmanovky“ neznají. Mají naopak výhodu, že mnohé, co jsme v předchozích filmech opakovaně viděli, pro ně bude novinkou.

Akční scény samozřejmě nechybějí, jsou dokonce leckdy velmi dlouhé, ale protože jde hlavně o pátrání, nemají v ději takový význam, jaký bychom možná očekávali.

Obsazení je výtečné. Robert Pattinson, kterého si mladé publikum zamilovalo v upírské romanci Stmívání, se na roli mstitele s temnou minulostí a křehkou duší velmi dobře hodí. Je ze všech představitelů asi nejzachmuřenější, má největší deprese z toho, co se dozvídá, ale při tom všem má jemnou tvář a chvílemi i oči raněné laně.

Jeho mentora Alfreda hraje výborný Andy Serkis, poručíka Gordona neméně přesvědčivý Jeffrey Wright. Colin Farrell jako hnusák Tučňák je maskován k nepoznání, ale slizce odporný je dokonale. Catwoman Zoë Kravitzová, která sleduje ve filmu vlastní cíle, ale s Batmanem se ty její na čas spojí, jako kdyby právě vystoupila z komiksu. A nepřekvapí skvělý výkon Johna Turturra v roli vládce podsvětí Falconeho.

The Batman sice není v historii superhrdinských filmů žádným velkým přelomem, ale také ho nehyzdí plytkost a bezobsažnost řady z nich. Prospěla by mu kratší délka, ale to je něco, co lze v posledních letech u velkofilmů jen opakovat, a cílovému publiku ty tři hodiny s oblíbenými hrdiny asi vadit nebudou.

The Batman
USA 2022, 176 min. Režie: Matt Reeves, hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitzová, Andy Serkis, Jeffrey Wright a další

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám