Hlavní obsah

RECENZE: Smrt do roku 2020. Mystifikace a tvořící se dějiny

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličan Charlie Brooker patří k nejznámějším britským mediálním osobnostem. Sloupkař, humorista, satirik, scenárista i televizní hvězda má na kontě mimo jiné pět sérií televizního Černého zrcadla pro Channel 4, projekt samostatných televizních povídek zasazených do tak blízké budoucnosti, že se prolínají se současností.

Trailer k filmu Smrt do roku 2020Video: Netflix

 
Článek

Film Smrt do roku 2020, který loni natočil pro Netflix, by však dopředu určitě nevymyslel. Přesto ho ještě před koncem roku, na který asi nikdo nezapomene, napsal a s plejádou hvězdných herců společně s režisérkou Alicí Mathiasovou natočil.

Ohlíží se v něm za rokem, který je „tak důležitý, že je pojmenovaný dvakrát“. Fiktivní osobnosti, mezi nimi historik (Hugh Grant), tiskový mluvčí (Samuel L. Jackson), politička (Lisa Kudrowová), magnát (Kumail Nanjiani), britská královna (Tracey Ullmanová), vědec (Samson Kayo), ale také průměrná občanka (Diane Morganová), komentují dokumentární záběry toho, co z roku 2020 udělalo nejpodivnější rok novodobé historie.

Film začíná v lednu, který se jen chvíli jevil jako docela normální začátek roku, než přišly zprávy o děsivých požárech v Austrálii. „Zatímco Austrálie hoří, v zasněženém pekle, kterým je Švýcarsko, se sjíždí snůška těch nejmocnějších lidí a parchantů, aby se zúčastnili zasedání v Davosu,“ vypráví historik.

Tiskový mluvčí ho doplňuje: „A jelikož bylo letos na pořadu dne předstírat zájem o globální oteplování, byla hlavní hvězdou večera Greta Thunbergová.“

Gretin naléhavý apel dojme i magnáta. „Došlo mi, že tady sedím já, jeden z nejbohatších lidí na planetě, který má možnost s tím doopravdy něco udělat. Jakmile domluvila, brnknul jsem na Zéland, aby mi tam koupili horu, nechali ji vykutat a vybavili mi tam bunkr pro přežití.“

V tomto duchu film pokračuje přes amerického „prezidenta a experimentálního prasočlověka“ Donalda Trumpa k britskému premiérovi Borisi Johnsonovi i ke královně Alžbětě II. a jejímu šoku z toho, co natropili Harry s Meghan.

V sedmé minutě se poprvé objeví slovo koronavirus a to se pak logicky prolíná všemi událostmi až k americké volební kampani.

Princip mystifikace funguje podobně jako třeba v Roku ďábla Petra Zelenky. Brooker a jeho tým nešetří nic a nikoho, film je nekorektní, ať jde o hlavy států, genderové nebo ekologické problémy, nevzdělanost lidí a jejich až neskutečné podléhání médiím a zejména sociálním sítím. Terčem vtipů je pandemie a to, jak k ní vědci i politici přistupují, situace ve Velké Británii, rasismus, velké korporace, youtubeři, britský premiér i oba američtí prezidentští kandidáti, byť je patrné, že Trump je jim větším trnem v oku než Biden, z něhož si utahují vlastně jen pro jeho věk.

Je sice zřejmé, že je film šitý dost horkou jehlou, takže jde o humor místy poněkud povrchní, nicméně nezřídka zazní opravdu trefné komentáře, řazení dokumentárních záběrů je většinou nápadité a vtipné, divák si nejen shrne uplynulý rok, ale i se pobaví.

Herecky filmu vévodí i díky tomu, jak mají napsané postavy, Hugh Grant, Samuel L. Jackson, Lisa Kudrowová a také představitelky „obyčejných žen“ Diane Morganová a Cristin Miliotiová. Méně se podařila například postava britské panovnice v podání Tracey Ullmanové.

Je jasné, že tak hluboký satirický obraz toho, kam se svět dostal, jaký podal už před třiadvaceti lety Barry Levinson (s Dustinem Hoffmanem a Robertem De Nirem) ve filmu Vrtěti psem, nelze hned tak (pokud vůbec někdy) očekávat.

Je ale mimořádně zajímavé (a snad i užitečné) si při sledování filmu Smrt do roku 2020 uvědomit, že nic z toho, co v současné době prožíváme my v Česku, co nás štve, ať je to vláda, nebo virus, co nás trápí i čím se teď, když už nemáme skoro nic z toho, na co jsme byli zvyklí, bavíme, není o nic jiné než to, co prožívají obyvatelé jiných zemí, co je štve a trápí.

Smrt do roku 2020
USA 2020, 70 min. Režie: Charlie Brooker a Alice Mathiasová, hrají: Hugh Grant, Samuel L. Jackson, Lisa Kudrowová a další

Hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám