Hlavní obsah

RECENZE: Prostě Star Wars, jak je znáte

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viděli jsme to už mnohokrát a ještě mnohokrát uvidíme. Další pokračování vesmírné pohádky Star Wars, tentokrát s podtitulem Vzestup Skywalkera, přilétá do kin.

Trailer k filmu Star Wars: Vzestup SkywalkeraVideo: Falcon

 
Článek

Fanoušci se díky režisérovi J. J. Abramsovi zase mohou setkat se svými oblíbenci - Adam Driver hraje Kylo Rena, Daisy Ridleyová krásnou Rey, John Boyega Finna, Keri Russellová Zorii, Mark Hamill Skywalkera, Ian McDiarmid zlého císaře Palpatina, Kelly Marie Tranová Rose a objevuje se i zesnulá Carrie Fisherová (Leia).

V úvodu se dozvíme, že Palpatine se zdál být mrtvý, ale magicky obživl a znovu ohrožuje celou galaxii. Rebelové budou muset sebrat všechny síly, aby se utkali s jeho mnohem větší armádou. Leia už stárne a slábne, a tak je jasné, že práci bude muset odvést hlavně nová generace, zejména pak dívka Rey.

Zatímco Kylo je sváděn na temnou stranu různými lukrativními nabídkami, pohledná hrdinka se ohání mečem jako divá a nepřátelé padají jako hrušky. Celý snímek je předlouhou sérií šermovaček, přestřelek, honiček, skákaček, lítaček a pestrobarevných výbuchů. Na těch se nešetřilo, akční scény mají parádní kameru, kostýmy a triky plní svou úlohu.

Foto: Disney

Mladá hrdinka filmu Rey (Daisy Ridleyová)

Foto: Lucasfilm

Star Wars: Vzestup Skywalkera

Foto: Disney

Hrdinové Star Wars: Vzestup Skywalkera

O existenci příběhu se příliš hovořit nedá. Akce je přerušována jen krátkými vstupy, kde Leia a Skywalker trochu komicky pronášejí moudra. Co lze ještě říci po desítkách let různých pokračování k hromadění klišé ve Hvězdných válkách? Předvídatelnost těchto filmů je úsměvná, jako vždy se zase dozvíme „šokující“ informaci, kdo je máma, táta, děda či babička nějaké postavy. A jako v každém díle vše vyvrcholí velkou a dlouhou vesmírnou bitvou všech proti všem, kde se vystřídají všechny barvy paprskometů a za monumentálních fanfár všechno vybouchne.

Vzestup Skywalkera působí jako celkem zbytečný film, ale nějaké peníze vydělá (i když už to není, co to bývalo), a o to šlo. Ač producenti tvrdí, že to byl určitě poslední díl, o takových slibech je nutné pochybovat.

Celkové hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám