Hlavní obsah

RECENZE: Ikonické Osvícení nelze natočit dvakrát. I McGregor teď nudí

Novinky, Stanislav Dvořák

Doctor Sleep (Doktor Spánek) se snaží odkazovat a navázat na slavný film Osvícení Stanleyho Kubricka. Opožděná imitace s nesvéprávnou stopáží však po většinu času jen nudí.

Trailer k filmu Doktor Spánek od Stephena KingaVideo: Vertical Ent.

 
Článek

Malý Dan Torrance (Ewan McGregor) z Osvícení je už dospělý a snaží se vyrovnat s traumatem z děsivého hotelu. Dospívající dívka Abra vycítí, že mají stejné nadání/prokletí, a obrátí se na něj, aby společně zakročili proti temné nadpřirozené bytosti Rose.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

Přehnaně dlouhá expozice unavuje líčením toho, jak má Danny vidiny, stěhuje se do nového města, seznamuje se s lidmi, hledá práci. Vedle toho sledujeme partu moderních „upírů“, kteří se živí energií z lidských obětí, které říkají pára. Až po dlouhé době se s Dannym spojuje dívka, která jediná chápe Dannyho noční můry. Společně se budou muset postavit partě „vycucáváčů“ lidí cestující světem a zabíjející nové oběti.

Foto: Warner Bros

Ewan McGregor ve filmu Doctor Sleep

Doktor Spánek postrádá něco, čím by se odlišil od tuctů hororových béček, je příliš doslovný a dlouhý. Nudný děj se skoro nepohne z místa, příliš mnoho závažně se tvářících řečí přechází až do nechtěné směšnosti.

Atmosféře filmu Stanleyho Kubricka se vůbec nepřibližuje, dokonce ani Ewan McGregor v hlavní roli to nezachrání. Technická stránka snímku sice splňuje standardy, ale nijak neoslní, počítačové triky, kamera a strašidelné zvuky jsou průměrné.

Především to ale celé vrávorá kvůli béčkovému a neoriginálnímu scénáři. A čím víc se snaží imitovat starý známý film, což pochopitelně nejde, tím víc se odhaluje prázdnota novinky režiséra Mika Flanagana. Mnohem více než Osvícení připomíná kdejakou teenagerskou fantasy z doby po roce 2000. Ve výsledku zbytečné.

Celkové hodnocení: 50%

RECENZE: Fany a pes a pád Berlínské zdi

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám