Hlavní obsah

Neznáte někoho z letu OK 096 z Prahy? Hledají se pamětníci únosu letadla z roku 1970

Před 53 lety, tedy 8. června 1970, změnil let OK 096 náhle svou plánovanou trasu. Pravidelná linka Karlovy Vary – Praha skončila s posádkou, pasažéry i únosci v západoněmeckém Norimberku. Zmapovat se ho nyní snaží nezisková organizace Post Bellum, která hledá pro svůj dokumentární film pamětníky letu i událostí kolem něj.

Foto: Post Bellum

Let OK 096, který náhle změnil směr.

Článek

Filmaři by konkrétně rádi získali kontakt na pasažéry na palubě, personál, novináře, policisty nebo příbuzné a přátele cestujících.

Jednoduše všechny ty, kteří by s odstupem desítky let mohli zavzpomínat na to, co se skutečně na palubě letadla tehdy stalo a na další podrobnosti.

Unést letadlo se rozhodla skupina mladých lidí, kterou tvořily tři manželské dvojice a jeden pár ve věku 19-35 let.

Hlavními iniciátory akce byli Jiří Galásek a Rudolf Čihák, kteří krátce po startu stroje z pražské Ruzyně vtrhli do kokpitu a donutili piloty změnit směr letadla do západního Německa. Na palubu se jim předtím podařilo pronést čtyři pistole, revolver, nůž i šroubovák.

Pachatelé únosu z 8. června 1970

  • Jiří Galásek (* 1947)
  • Rudolf Čihák (* 1945)
  • Jaroslav Pour (* 1949)
  • Josef Procházka (* 1947)
  • Eva Galásková (* 1951), manželka J. Galáska
  • Marie Procházková (* 1951), manželka J. Procházky
  • Stanislava Čiháková (* 1948), manželka R. Čiháka, cestovala spolu se svojí dvouletou dcerou Stanislavou Čihákovou
  • Věra Klementová (* 1951), přítelkyně J. Poura

Zdroj: Wikipedia

Ihned po přistání v Norimberku se únosci vzdali a požádali o politický azyl. Zbylí cestující se rozhodli vrátit do ČSSR, celkově jich bylo 16. 

Němci odmítli pachatele vydat československým úřadům. Soudili je a většina z nich vyvázla s podmíněným trestem. Až na Jiřího Galáska, Rudolfa Čiháka a Josefa Procházku, kteří dostali 2,5 roku vězení.

Foto: Post Bellum

Post Bellum hledá pro svůj připravovaný dokumentární film pamětníky letu OK 096.

Tento únos byl jedním z deseti únosů letadel s cílem emigrace, které se v rámci jednoho desetiletí v Československu odehrály. Pamětníci této události se mohou ozvat na e-mail: pametnici@postbellum.cz.

Reklama

Související témata:
Post Bellum
Let ČSA 096

Výběr článků

Načítám