Hlavní obsah

Muž zbavený tíže Kamil Lhoták

Právo, ČTK

Po stopách malíře, grafika a ilustrátora Kamila Lhotáka se v dokumentu Muž zbavený tíže vydal režisér Josef Císařovský. S pomocí umělcova syna Kamila Lhotáka juniora, publicisty Jana Králíka, autora monografií Libora Šteffka, sběratele a nakladatele Jana Dvořáka, tiskaře Martina Boudy a dalších pamětníků se snaží hledat inspirační zdroje Lhotákovy imaginace.

Trailer k filmu Muž zbavený tížeVideo: CinemArt

 
Článek

Snímek, který se věnuje i událostem ovlivňujícím nejen Lhotákovu výtvarnou cestu, ale i jeho život, uvede distribuční společnost CinemArt do kin od 9. prosince.

Lhoták se narodil 25. července 1912 v Praze. Jeden z nejoriginálnějších českých výtvarných umělců studoval práva na Karlově univerzitě a jako malíř byl samouk. Miloval dopravní prostředky, svérázný svět městských periferií, letišť a prvních autovrakovišť.

Kresbami doprovodil mimo jiné oblíbenou knihu Dědeček automobil svého přítele Adolfa Branalda, překlad Vynálezu zkázy od Julese Verna či Pohádky o mašinkách.

První výstavu měl v roce 1939 a o tři roky později spoluzakládal spolek výtvarníků Skupina 42, kteří se soustředili ve své tvorbě na město a vztah člověka a průmyslové civilizace. Jeho práce se prodávají za ceny přes milion korun, a to nejen díla ze 40. let, ale i z období 60. až 80. let. Po druhé světové válce se Lhotákovy práce dostaly i na výstavy do zahraničí, například do Londýna, Káhiry či do Sao Paula.

V roce 1947 a v roce 1963 získal zlatou medaili na bienále v italských Benátkách za kreslený film Atom na rozcestí, jenž byl údajně prvním dílem na námět atomové energie ve světovém filmu. Lhoták byl oceněn též prestižní Herderovou cenou (1980), kterou mu udělila vídeňská univerzita.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám