Hlavní obsah

Kubařová a Pauhofová si v novém filmu zahrají sestry

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední listopadový den bylo pražské Karlínské náměstí zalité sluncem, jen těsně před okny jedné z kaváren padal sníh. Posílal ho tam z výšky mnohem menší, než v níž se obvykle kupí mraky, muž ze štábu vánoční komedie Přání Ježíškovi.

Foto: Bioscop

Veronika Khek Kubařová (čelem) v kavárně s Táňou Pauhofovou.

Článek

U stolu oné kavárny, řádně prochladlé týdny povinného uzavření, seděla režisérka Marta Ferencová a probírala následující scénu s herečkami Táňou Pauhofovou a Veronikou Khek Kubařovou, která si bezděčně hladila těhotenské bříško.

Jaroslav Dušek se mezitím tanečními kroky zahříval a čekal, až bude vše připraveno. Pak vyšel před kavárnu, aby vzápětí na povel „akce“ vstoupil a zamířil k barovému pultu. „Dobrý den, paní Janičko, mám objednanou tu vaši báječnou vánočku. Je připravena?“

Těhotenství Veroniky

Film Přání Ježíškovi se odehrává na Štědrý den. Přináší spletenec příběhů pěti mužů a pěti žen, kteří v něm zjistí, že život sice umí nadělovat pořádně tvrdé lekce, ale před Vánocemi ani láskou není šance uniknout.

Ukázkově rozkmotřená rodina se znovu a znovu snaží usmířit. Nezodpovědný floutek, jehož životní náplní je obšťastňování žen, zjišťuje, že existuje i otcovská a partnerská odpovědnost.

Spokojenému manželskému páru, kterému zdánlivě nic nechybí, postaví osud do cesty malou dívenku. Úspěšný a sebevědomý manažer svou spřízněnou duši už našel, ale představit ji rodičům je pro něj noční můra. A dva osamělí lidé, kteří už rezignovali na štěstí a hledání toho pravého, možná dostanou ještě jednu šanci.

„Je to krásné natáčení už proto, že pracuji s tak báječnými kolegy, jakými jsou Jaroslav Dušek a Eva Holubová, kteří hrají manželský pár,“ řekla Právu v pauze Veronika Khek Kubařová.

„Minule jsem s nimi absolvovala lehce improvizační scénku a byl to velký zážitek. Přijela jsem pak domů a ani jsem necítila, že mám za sebou pracovní den. Všechno se dělo tak rychle a já jsem jimi byla tak fascinovaná a pozorovala je jako lidi i jako herce, že jsem v sobě měla jen vděk za to, že se s nimi mohu díky filmu setkat.“

Na otázku, jaké je natáčení s bříškem, se rozesmála: „Už jsem několikrát těhotnou ženu hrála, takže to pro mě není nové, ale fascinuje mě, že v tom vaku jednou opravdu dítě bude. A hladit bříško je uklidňující, doslova terapeutické. Vlastně už chápu chlapy, kteří mají rádi velká prsa, ta kulatost je ohromně příjemná.“

Film se jmenuje Přání Ježíškovi, a tak se ptám na hereččina přání a adventní čas, který začal.

„Přání už moc nemám. Zkoušeli jsme se s rodinou domluvit, že se vyhneme shonu a dárky si dávat nebudeme, užijeme si jen klid a pospolitost. Ale nikdy to nikdo nevydržel. Zkoušeli jsme i dárky vyrábět, ale stejně si nakonec každý přeje něco, co trochu potřebuje, aby rodina věděla. Letos bych chtěla domácí med od dobrého včelaře. A vedle toho si už léta ze všeho nejvíc přeji bílé Vánoce. Ta bílá barva dělá atmosféru. A tak mám radost, že aspoň tenhle film mi to trošku plní,“ řekla.

Kdo je otcem jejího filmového dítěte, neprozradí. „Je to má zápletka,“ vysvětluje. „Ve filmu je řada postav a jejich malých příběhů. Asi největší part mají Richard Krajčo a Elizaveta Maximová, ale jak se příběhy protnou, ukáže se, že všechny tam měly svůj účel.“

Bezpečný vztah

Přichází Táňa Pauhofová a je na první pohled zřejmé, že uvěřit tomu, že jsou s Veronikou Khek Kubařovou sestry, bude pro diváky velmi snadné. Obě herečky se přitom potkaly při natáčení poprvé a obě se smíchem vyprávějí, jak si byly od prvního okamžiku blízké.

„Neznaly jsme se, ale obě jsme si při prvním setkání řekly ahoj, jako bychom byly dávné kamarádky. Pak jsme se shodly, že jsme se až lekly, jestli to nebylo blbé, takhle na první pohled té druhé tyknout,“ vzpomíná Táňa Pauhofová.

O své postavě říká: „Jsem Markéta, která žije ve velmi bezpečném a krásném vztahu. Navenek působí jako tvrdá žena, ale je to jen obrana, protože uvnitř má obrovskou bolest, s níž se ještě nedokázala vyrovnat. Říkají jí ledová královna, protože působí velmi necitlivě, ale pravý opak je pravdou, což tak i v životě bývá: čím je člověk křehčí uvnitř, tím větší bariéru si kolem sebe vybuduje a snaží se být nezranitelný. Taková role mě ohromně baví. Navíc mám skvělé kolegy, mým partnerem je Matěj Hádek, sestra je Verunka a jako vánoční překvapení přijde do naší rodiny holčička. Ještě jsem s ní netočila, ale moc se na ni těším.“

Diváci se na komedii Přání Ježíškovi mohou těšit o příštím adventu.

Reklama

Výběr článků

Načítám