Hlavní obsah

Karel Roden k filmu Promlčeno: Ani si nechci představovat, že by se mě to týkalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin míří český thriller Promlčeno, k němuž tvůrci zveřejnili nový trailer. Jak už název napovídá, jeho děj se točí okolo dávné vraždy, do jejíhož promlčení zbývají poslední hodiny. V hlavní roli exceluje Karel Roden, další zajímavostí je, že se děj filmu odehrává prakticky v reálném čase. Snímek trvající hodinu a půl popisuje jen čtyři hodiny děje.

Trailer k filmu PromlčenoVideo: Bontonfilm

 
Článek

Radek (Karel Roden) se po dvaceti letech vrací do Prahy, aby tam nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. V pátrání mu pomáhá ambiciózní rozhlasová moderátorka Eva v podání Barbory Bočkové, v jejíž živě vysílané noční show Radek svůj příběh vypráví. V dalších rolích se objeví Igor Bareš, Vilma Cibulková, Denisa Barešová či Vladimír Kratina.

Protože se děj filmu odehrává v rámci jediného večera, muselo se natáčet převážně v noci. „Od šesti do půlnoci je pro režiséra český herec nejlepším partnerem. Ale točilo se v létě a bylo málo tmy. Takže se točilo od deseti večer do pěti ráno,“ vysvětlil režisér filmu Robert Sedláček.

Foto: Bontonfilm

Barbora Bočková hraje ambiciózní rozhlasovou moderátorku.

Tvůrci filmu otevírají téma promlčených trestných činů i v souvislosti s tím, že v roce 2020 začala platit novela trestního zákona, která posunula promlčecí lhůtu u zvlášť závažných vražd z původních 20 let na 30. „Vražda by promlčena být neměla. Když vám někdo zmizí ze života a vy nevíte, co s tím člověkem je, tak to je podle mě naprosto ubíjející,“ vyjadřuje se k problematice představitelka jedné z hlavních ženských rolí Denisa Barešová. „Fakt, že když se na pachatele přijde později, například se sám přizná, nelze ho už potrestat, ten je nepříjemný, to si ani nechci představovat, že by se mě to osobně týkalo,“ doplnil Karel Roden.

Snímek Promlčeno sbírá filmové ceny po celém světě. Světovou premiéru měl na festivalu Newport Beach v Los Angeles, kam zamířilo více než 50 tisíc diváků. Na dalším festivalu v Los Angeles již získal ocenění za nejlepší film. Se stejnou cenou se vrátil také z festivalů v New Yorku, Florencii, Barceloně a Cannes. Z New Yorku si také Karel Roden odvezl cenu pro nejlepšího herce a Robert Sedláček z Londýna za nejlepšího evropského režiséra. Svou festivalovou cestu zakončí v dubnu na Mezinárodním filmovém festivalu Praha – Febiofest. Do kin by měl dorazit 28. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám