Hlavní obsah

Filmová sezona začíná Srdcem na dlani

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaatřicet nových českých filmů vstoupí do kin jen v prvním pololetí tohoto roku. Budou mezi nimi dramata i komedie, vztahové snímky i pohádky. Dnešní výběr se týká několika celovečerních hraných filmů, tématem nebo jmény tvůrců slibných.

Trailer filmu Srdce na dlani

 
Článek

Tím prvním bude 20. ledna Srdce na dlani, které napsal a natočil autor diváckého hitu Ženy v běhu Martin Horský. Ve své novince se soustředil opět na lásku, která kvete v každém věku od školky až do důchodu, a zamilovat se mohou nejen lidé, ale i psi.

Únor odstartuje Mimořádná událost, druhý celovečerní film scenáristy a režiséra Jiřího Havelky, jehož Vlastníci dostali tři České lvy a měli i výborný ohlas u diváků a kritiků. Tentokrát se autor nechal volně inspirovat skutečným příběhem „splašeného vlaku“. Nešlo mu však o rekonstrukci případu, ale o další zábavný ponor do světa normálních lidí, kteří se ocitnou v extrémní situaci. Do vlaku posadil Janu Plodkovou, Igora Chmelu, Jenovéfu Bokovou, Jaroslava Plesla či Aloise Švehlíka.

O týden později se v Tajemství staré bambitky 2 bude možné opět setkat s loupežníkem Karabou a jeho odvážnou dcerou Aničkou. Z té je královna a s králem Jakubem mají dceru Johanku. Zůstali i zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc, kteří byli v prvním dílu vyhnáni z království, potloukají se po světě a hledají místo, kde by mohli znovu kout pikle. A mladá, nezkušená královna Julie ze sousedního království se stane vhodným nástrojem jejich pomsty.

V půli února bude mít premiéru drama scenáristy a režiséra Tomáše Hodana Poslední závod. Jde o pravdivý příběh lyžařů Vrbaty, Hanče a Ratha, kteří se v roce 1913 setkali na startu osudného závodu. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám.

Začátek března bude patřit tandemu Zdeněk a Jan Svěrákovi a Betlémskému světlu.

Vzniklo na motivy povídek Svěráka seniora, jenž ve filmu hraje spisovatele, kterému už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby pokračoval v ději. V dalších rolích uvidíme Terezu Rambu, Vojtu Kotka, Ondřeje Vetchého, Jitku Čvančarovou a jiné.

Zároveň s Betlémským světlem vstoupí do kin pohádka Největší dar. Jejími hrdiny jsou pohanští bohové a bohyně a také svérázní obyvatelé malé valašské vísky, kterým se bohové začnou plést do života. Režisérky Marta Santovjáková Gerlíková a Daria Hrubá do snímku obsadily Boleslava Polívku a k němu mimo jiné i jeho bývalou ženu Chantal Poullainovou a dceru Annu Polívkovou.

Milovníci psů se mohou od 17. března těšit na komedii Řekni to psem, kterou napsala Irena Obermannová a natočil Robert Sedláček. Mladou border kolii v ní nadělí přítel (Igor Orozovič) hlavní hrdince filmu (Berenika Kohoutová).

Březen uzavřou mimo jiné Známí neznámí, česká předělávka italské komedie Téměř dokonalá tajemství, kterou jako svůj celovečerní debut natočila Zuzana Marianková. Přivedla před kameru partu přátel, kteří se rozhodli na jeden večer porušit „mobilová“ tajemství, a obsadila je Táňou Pauhofovou, Martinem Hofmannem nebo Tomášem Maštalírem.

Cesta za pomstou aneb Stínohra

První dubnový týden bude patřit thrilleru Stínohra režiséra Petra Bebjaka. Sleduje cestu za pomstou kvůli smrti blízkého člověka. Příběh o naději, kterou si lidé mohou vzájemně nabídnout, vypráví o mnoha podobách lásky a hledání odpovědi na to, kde začíná a končí spravedlnost. Ukazuje, že dobré úmysly jsou někdy cestou do pekla a naopak.

Thriller vystřídá komedie Vyšehrad: Fylm, která navazuje na úspěšný onlinový seriál s Jakubem Štáfkem v roli fotbalisty Laviho.

V komedii Rudolfa Havlíka Po čem muži touží se před třemi lety stala přes noc z Karla (Jiří Langmajer) Karla (Anna Polívková). Tentokrát je to naopak, Polívková se probudí v Langmajerově těle – vedle Marka Taclíka. Ten se pak stane jejím průvodcem po mužském světě, a protože sám je stavbyvedoucí a zároveň fotbalový trenér, čeká na křehkou ženu řada zcela neznámých situací.

Režisér Robert Sedláček představí také svůj autorský film Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli muže, který se po dvaceti letech vrací na pár hodin do Prahy, aby tam nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí.

Květen začne romantickou komedií Láska hory přenáší, o níž režisér Jakub Machala říká: „Příběh se odehrává v průběhu několika hodin jednoho dne. Vyprávíme ho postupně třikrát, a to vždy z úhlu pohledu jiné postavy. Vzniká tak velký prostor pro množství nedorozumění a komických situací.“

Poslední ve výběru očekávaných filmů je Pánský klub, který podle úspěšné divadelní hry natočil debutující režisér Matěj Balcar s Jiřím Mádlem, Milanem Šteindlerem, Boleslavem Polívkou a dalšími herci.

Reklama

Výběr článků

Načítám