Hlavní obsah

Duna a Godzilla na HBO v den premiéry? Číňani se zlobí a povolali právníky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem prosince se společnost WarnerMedia rozhodla dávat novinky Warner Bros. v den kinopremiéry na spřízněnou placenou internetovou službu HBO Max. Je to revoluční krok, pokud se ovšem uskuteční. Koproducenty filmů Duna a Godzilla vs. Kong to totiž rozzlobilo a podle amerických médií chystají právní kroky.

Foto: Warner Bros.

Sharon Duncan-Brewsterová v Duně

Článek

Pro filmový svět byl postup Warnerů šokem. Žádné studio v dějinách se zatím neodvážilo udělat něco podobného. Nyní se ale objevila překvapivá informace, že firma tak důležitý krok nekonzultovala s největším koproducentem, studiem Legendary, které s tím nesouhlasí.

Jejich právníci argumentují tím, že Warneři udělali rozhodnutí bez konzultace s koproducentem, který se na filmech výrazně podílel. Údajně zaplatil až 75 % rozpočtu, přesné znění smluv s Legendary ale není známo. I kdyby byla internetová distribuce dobrý nápad, firmě Legendary se nelíbí, že snímky mají jít zrovna na HBO Max.

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne z Šíleného Maxe

Film

Skryté jádro sporu tkví v tom, že Warneři vlastní HBO, takže z jejich pohledu je to logický krok, jenže kalifornské studio Legendary nevlastní. Založil ho Američan Thomas Tull, ale v lednu 2016 ho za 3,5 miliardy dolarů získal čínský obr Wanda Group a Tull byl z vedení odstraněn. Hollywoodské studio teď v podstatě ovládá komunistická Čína.

Číňanům by se hodilo, kdyby filmy koupil největší hráč na internetu, tedy Netflix. Za Godzillu vs. Kong by údajně inkasovali asi 250 milionů dolarů, ale to firma WarnerMedia zablokovala.

Fenomén Netflix. Nemá pravidla pro dovolenou a lidi nekontroluje, píše zakladatel

Film

Další problém může vzniknout kvůli bonusům. Je obvyklé, že režiséři a herci nedostávají jen honorář, ale ještě nějaké procento z tržeb kin. Když film půjde hlavně na internet, je komplikované určit výši tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám