Hlavní obsah

Dokumentární film o odsunu Němců uvede ČT

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledkem spolupráce českých a německých tvůrců je dvoudílný dokument o poválečných přesunech milionů obyvatel Odsun-Vertreibung. Na ČT2 má premiéru v úterý ve 20.50.

Foto: Česká televize

Dokument Odsun-Vertreibung

Článek

Dokument vznikl ve spolupráci německého autora a režiséra Matthiase Schmidta a českého scenáristy Víta Poláčka v koprodukci České televize, německé ARD/MDR, rakouské ORF, německo-francouzské ARTE a společnosti LOOKSfilm. Podílel se na něm i mezinárodní tým odborníků nebo nezávislé organizace jako například Paměť národa nebo Antikomplex.

Zachytil vyprávění historiků a pamětníků, Němců i Čechoslováků, kteří byli různým způsobem poškozeni či pronásledováni za války i po válce. Téma odsunu sice bylo diskutováno v médiích už v mnohokrát, ale diskuzí se účastní jen malá část společnosti.

Sudetské Němce vítalo Bavorsko i vidlemi a postřikem DDT

Kultura

V padesátých až osmdesátých letech minulého století byla celá záležitost tak dokonale vytěsněna, že značná část obyvatelstva neví, co se přesně stalo v pohraničí, nebo si dokonce myslí, že se nic nestalo. Téma v ČR dodnes vyvolává širokou škálu emocí, od mávnutí rukou až po ataky všeho druhu, nadávání a vyhrožování.

Podle některých historiků šlo o největší kulturně-ekonomický otřes v Česku od bitvy na Bílé hoře, ale když u nás nedávno vyšla velká kniha pro děti Historie Evropy, ukázalo se, že o přesunech milionů lidí koncem války a po válce neuvádí z nepochopitelných důvodů ani slovo.

Sudetský tulák. Město duchů lákalo filmaře, pak ho srovnali se zemí

Kultura

Televizní dokument o Odsunu začíná v úterý večer na ČT2 a pak budou oba díly k dispozici na webu ČT ještě 30 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám