Hlavní obsah

Filmové premiéry: Přízraky v Benátkách, Fremont, Sparta, Houria, Butterfly Vision a Temná okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kenneth Branagh natočil pod názvem Přízraky v Benátkách adaptaci románu Agathy Christie Viděla jsem vraždu. Cenu za nejlepší režii si z karlovarského festivalu odvezl film Fremont. Postavit se pravdě, kterou v sobě dlouho dusil, se musí hrdina filmu Sparta. Svého snu se zase odmítá vzdát hrdinka filmu Houria. Příběh tápající ženy, jež sveřepě odmítá roli oběti války, vypráví film Butterfly Vision (Pohled motýla). Na izolované venkovské chatě se odehrává horor Temná okna.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Přízraky v Benátkách

Kenneth Branagh hraje slavného detektiva Hercula Poirota, který tráví důchod v italských Benátkách a snaží se nemyslet na zločin. Ten ale samozřejmě přijde za ním. Stará přítelkyně, spisovatelka Ariadna Oliverová, ho pozve na seanci ve strašidelném paláci. Když je jeden z hostů zavražděn, podezřelí jsou všichni ostatní a jediný, kdo může vraždu vyřešit, je Poirot.

Přízraky v Benátkách, USA 2023, krimi / drama, 103 min., režie: Kenneth Branagh, hrají: Kenneth Branagh, Kyle Allen, Camille Cottinová, Jamie Dornan, Tina Feyová a další.

Přízraky v BenátkáchVideo: Falcon

Fremont

Film sleduje mladou Afghánku Duniu, která bydlí ve Fremontu a pracuje v továrně na koláčky štěstí v San Francisku. V noci nemůže spát, ráno se pozdraví se sousedy a vyráží do práce. Může chtít od života více, když měla na rozdíl od své rodiny šanci odejít z rodného Afghánistánu? Svéhlavá dívka se rozhodne jít svému štěstí naproti.

Fremont, USA 2023, komediální drama, 88 min., režie: Babak Jalali, hrají: Anaita Wali Zada, Jeremy Allen White, Gregg Turkington a další.

Trailer k filmu FremontVideo: Aerofilms

Sparta

Ewald se před několika lety přestěhoval do Rumunska. Po čtyřicítce hledá nový začátek, opouští svou přítelkyni a stěhuje se do vnitrozemí. S místními chlapci přemění chátrající školu v pevnost. Chlapci si užívají bezstarostného života. Nedůvěra ostatních vesničanů však brzy vzroste.

Sparta, Rakousko / Německo / Francie 2022, drama, 101 min., režie: Ulrich Seidl, hrají: Georg Friedrich, Hans-Michael Rehberg, Florentina Elena Popová a další.

Trailer k filmu SpartaVideo: Film Europa Media

Houria

Houria je nadaná tanečnice, která sní o tom, že se stane členkou souboru alžírského státního baletu. Aby si vydělala na živobytí, pracuje jako uklízečka a sází na nelegální zápasy. Když vyhraje sázku, Ali, který chce dostat zpátky své peníze, ji napadne. Když se pak Houria probudí v nemocnici, je jasné, že už nikdy nebude tančit. V rehabilitačním středisku se však potká s podobně zasaženými ženami.

Houria, Francie / Alžírsko 2022, drama, 104 min., režie: Mounia Meddourová, hrají: Lyna Khoudri, Rachida Brakni, Amira Hilda Douaouda a další.

Trailer k filmu HouriaVideo: Film Europa Media

Butterfly Vision

Vojačka Lilja se vrací z válečného zajetí na Donbasu, kde byla držena tamními separatisty. Kruté zacházení jí způsobilo trauma. Jako expertka na vzdušný průzkum viděla dění na frontě z perspektivy dronu – jako manželka v civilu nyní podobně distancovaně vnímá celý okolní svět. Bohatství citů vystřídala bezradnost, lidskost nahradilo strojové chování. Jenže když toužíte jen dál žít svůj život, nemusí být ptačí perspektiva ta nejlepší.

Butterfly Vision, Ukrajina / Česko / Chorvatsko / Švédsko 2022, drama,107 min., režie: Maksym Nakonechnyj, hrají: Rita Burkovska, Natalija Vorožbyt, Daria Lorenci a další.

Trailer k filmu Butterfly VisionVideo: Krutón Film

Temná okna

Skupině přátel se přihodí autonehoda a Alison na následky zranění zemře. Její strýc konfrontuje její kamarády a obviní je z dívčiny smrti. Skupina odjíždí na venkovskou chatu, aby mohla sama v tichosti truchlit. Chata zpočátku nabízí klid a pohodu, ale brzo se začnou odehrávat nevysvětlitelné události a mladí lidé začnou slyšet zvukové nahrávky z nehody, které odhalují temné tajemství.

Temná okna USA 2023, horor, 80 min., režie: Alex Herron, hrají: Annie Hamiltonová, Rory Alexander, Rachel Fowlerová, Morten Holst a další.

Trailer k filmu Temná oknaVideo: International

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám