Hlavní obsah

Za animovanými filmy, Japonskem a tvorbou Alfonse Mensdorffa-Pouillyho do Liberce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První květnový týden bude Liberec hostit Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Letos se na něm vedle velkého soutěžního programu, který přitahuje největší divácký zájem, představí animovaná tvorba z Japonska. Akce ocení a připomene i mistrovství animátora Alfonse Mensdorffa-Pouillyho. Anifilm proběhne od 2. do 7. května.

AnifilmVideo: Anifilm

 
Článek

V soutěži celovečerních animovaných filmů se představí deset snímků. Soutěžní „celovečeráky“ patří na Anifilmu tradičně k těm nejsledovanějším, většinou se totiž jedná o pozoruhodné a diváky vyhlížené počiny.

Tak je tomu například u znepokojujícího španělského snímku Alberta Vázqueze Jednorožci vs. Medvídci, v němž je krvavá realita války zahalena do růžovofialového světa huňatých medvídků.

Alfons Mensdorff-Pouilly

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese animátor Alfons Mensdorff-Pouilly. Ten se loutkové a stop-motion animaci věnuje už několik desítek let a má za sebou spolupráci na nesčetném množství krátkých filmů a seriálů, animoval i mnohé celovečerní filmy.

Foto: Anifilm

Filmař, animátor Alfons Mensdorff-Pouilly

Díky svému bravurnímu animátorskému umění, ale i humoru a laskavosti, se stal vyhledávaným spolupracovníkem a legendou domácí stop-motion animace.

Z jeho rozsáhlé tvorby budete určitě znát například Zaniklý svět rukavic, Krysaře, Fimfárum Jana Wericha nebo seriály Pat a Mat, Jája a Pája či Jak to chodí u hrochů.

Virtuální realita a film

Na Anifilmu uvedou i výběr z jeho krátkometrážní tvorby pro dospělé i pro děti a také dva celovečerní filmy, Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku a Jedné noci v jednom městě.

Anifilm letos již počtvrté nabídne soutěž filmů pro médium virtuální reality. V soutěži se objeví i český oceňovaný VR film Tmání, který se na festivalu bude prezentovat i formou speciální instalace.

Do mezinárodní soutěže počítačových her komise vybrala patnáct titulů, které se budou ucházet o ocenění ve dvou kategoriích – Výtvarný počin a Hra pro děti.

Lekce místo ikon. Ari Folman natočil film o Anně Frankové

SALON

Anifilm udělil ceny filmům Milý tati a Moje slunce Mad

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám