Hlavní obsah

Festival EXIT: Taneční party protkaná rockovou euforií

Právo, Lukáš Nedomlel

Přes dvě stě tisíc fanoušků v průběhu čtyř festivalových dní prošlo branami a na pódiích se představilo přes tisíc vystupujících. Srbský EXIT Festival má za sebou jeden z největších ročníků své historie.

Foto: Festival EXIT

Festival EXIT - Dance Aréna

Článek

Eklektický programový mix nabídl vše od rapu, přes rockové balady až po taneční hudbu všech žánrů a fungovalo to. Hlavní stage patřila postupně rapperce jménem Iggy Azalea, rockovému kazateli Nicku Caveovi, producentovi a DJ Calvinu Harrisovi a pak brazilským metalovým legendám Sepultura.

K tomuto zajímavému výběru headlinerů přidejme do mixu celkem 15 dalších žánrových pódií, kde mohli návštěvníci volně přecházet mezi rapem, metalem a hc žánry, drum’n’bass, technem nebo world music. Žánrová různorodost je již několik let jasným poznávacím znakem největšího festivalu na Balkáně. Velká část fanoušků ale stále chodí primárně na taneční hudbu, které vévodí obrovská Dance Arena, na níž program začíná okolo deváté večer a končí až v půl deváté ráno další den.

Foto: Festival EXIT

Nick Cave na festivalu EXIT

Na ní se během festivalu představila přední jména současných DJ žebříčků a trendy udávající osobnosti celého odvětví. Mezi vystupujícími nejvíce letos zazářili Honey Dijon, Maceo Plex, Boris Brejcha, ARTBAT nebo Monolink se svým live setem.

Závěrečný den EXIT Festivalu patřilo hlavní pódium kytarám. Program otevřeli v 8 večer domácí metaloví Downstroy, kteří rozehřáli dav pro hlavní hvězdu večera, brazilsko-americkou legendu Sepulturu. Metaloví matadoři před zaplněným hlavním pódiem zahráli nekompromisní set, kterým dali jasně vědět, že ještě nepatří do starého železa.

Kvůli zdravotním důvodům nemohla nakonec přijet anglická popová hvězda James Arthur, a volný slot tak dostaly šanci využít kapely původně plánované na menší Fusion Stage. První z nich byla domácí rocková zpěvačka Konstrakta, která se svou kapelou reprezentovala Srbsko na letošním ročníku Eurovize. Druhým náhradním vystupujícím byla kapela Blind Channel, která zase zastupovala své rodné Finsko se vtíravým hitem Dark Side na Eurovizi v roce 2021. Oba vystupující zastoupili chybějícího Arthura více než důstojně, přilákali velmi početný dav fanoušků a velká stage jim vůbec nebyla na obtíž, spíš naopak.

Foto: Festival EXIT

Calvin Harris

Na menších stagích v průběhu festivalu zaujali především zahraniční vystupující. Sobotní program metalové Explosive stage si pro sebe tzv. ukradli Moscow Death Brigade, kteří mixují rap, elektroniku a punk do energií napěchované střely, která nese poselství o boření hranic a solidarity. Na Fusion stage se v pátek představila maďarská písničkářka Saya Noé, která příjemně překvapila kombinací dream-popu a indie rocku. Poslední festivalový den na Fusion stage vystoupila punková legenda Marky Ramone.

Programem a celkovou atmosférou je EXIT jedním z nejzajímavějších festivalů v Evropě, ani letos se však festival nevyhnul několika věcem, které by stály za zlepšení z hlediska návštěvnického komfortu. Když areálem pochodovalo okolo padesáti tisíc párů nohou, a ještě se k tomu přidal občasný vítr od Dunaje, nedalo se vyhnout tomu, že všichni z nás procházeli oblaky zvířeného prachu, které otravovaly jak dýchací cesty, tak občas i oči.

EXITu nelze upřít snahu být ekologickým festivalem, nabízí možnost recyklace odpadu, v roce 2019 založili platformu, která má za cíl vysázet po Srbsku 1 milion nových stromů, ale v porovnání s dalšími evropskými festivaly pořád dopadá bídně. Recyklačních míst je pro padesátitisícový areál jen pár a většina odpadu včetně jednorázových plastových kelímků tak končí v kontejneru na směs. Tak snad na tom pořadatelé do příštího ročníku zapracují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám