Hlavní obsah

Festival Štěrkovna Open Music pomůže rodině postižené povodněmi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charitativní nádech bude mít letošní pátý ročník festivalu Štěrkovna Open Music, který se uskuteční 31.7. a 1.8.2009 v rekreačním areálu na břehu hlučínského jezera. Pořadatelé dvoudenní akce, jejíž hlavní hvězdou je vynikající finská kapela Waltari, se letos spojili s organizací Adra, která v areálu uspořádá veřejnou sbírku pro zaplavené Novojičínsko.

Foto: Archiv, Právo

Hlavní hvězdou festivalu v Hlučíně bude finská kapela Waltari.

Článek

Polovina výtěžku připadne rodině z Jeseníku nad Odrou, které v červnu zničila velká voda rodinný dům. Další peníze věnují zaplavené rodině i pořadatelé, a to z výtěžku ze vstupenek a z příspěvků sponzorů.

Organizace Adra do areálu festivalu umístí pět zapečetěných pokladniček, kam budou moci návštěvníci přispívat . „Jedna pokladnička bude přímo u vstupu, druhá u trenažéru formule, který bude umístěn v areálu. S dalšími třemi pokladničkami budou dobrovolníci chodit mezi návštěvníky," řekla vedoucí ostravského centra ADRA Dagmar Hoferková.

Polovinu částky získá jednačtyřicetiletý strážník ostravské městské policie Josef Tomčák, který bydlí v Jeseníku nad Odrou a velká voda mu zničila celý dům. „Zůstaly jen zdi a střecha,“ řekl Tomčák. Nyní žije s dvanáctiletou dcerou u svého kamaráda, jeho manželka s půlročním synem našla dočasné útočiště u příbuzných v obci Lipová-Lázně. Dům měla rodina pojištěný, žádné peníze ale zatím nedostala. „Pojistné plnění vázne, pojišťovna se zatím nevyjádřila,“ řekl Tomčák.

Peníze pomohou zařídit nový dům

Peníze, získané z festivalu, chce Tomčák použít na nejnutnější zařízení do nového domu, který si chce postavit na kopci. „Pan starosta nabídl parcely, na kterých se mohlo stavět. Do svého domu zpátky už nepůjdu, vždyť jsem se tam málem utopil," řekl Tomčák, který po příchodu povodňové vlny poslal manželku s dcerou k sousedům a pak se vrátil do domu, aby zachránil nejcennější věci. Nakonec byl ale rád, že nepřišel o vlastní život, když oknem vylezl na střechu přístavby, kde strávil téměř celou noc, než ho zachránili hasiči.

Kromě finské metalové kapely Waltari na festivale Štěrkovna Open Music během obou víkendových večerů zahrají například české kapely Mig 21, Toxique a Garage Tonyho Ducháčka. Ze Slovenska dorazí zpěvačka Jana Kirschner a také legenda slovenského popu Peter Nagy. Polské fanoušky, kteří se festivalu každoročně účastní ve velkém množství, letos pravděpodobně přitáhne zpěvačka Ewa Farna, která v poslední době zaznamenala u severních sousedů velký nárůst popularity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám