Hlavní obsah

Festival Benátská! ve znamení oslav. Hrát budou Olympic, Arakain i Team

Právo, Jaroslav Špulák

Po dvou letech nucené covidové pauzy se příští rok hodlá vrátit hudební festival Benátská! s Impulsem. Jeho pořadatelé sdělili, že vsadí na prověřené česko-slovenské hvězdy a zaměří se na výročí. Kulatiny na něm oslaví Olympic, jeho zpěvák a kytarista Petr Janda, Arakain a skupina Team. Akce se uskuteční 28. až 31. července 2022 v Liberci v areálu Vesec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Publikum na festivalu Benátská!

Článek

Skupina Olympic si příští rok připomene šedesát let, Petr Janda oslaví osmdesátku, skupina Arakain čtyřicítku a slovenský Team rovněž čtyřicítku. Prvně jmenovaní se v programu objeví hned první den, ve čtvrtek. Na pódiu se vystřídají Olympic i Arakain.

„Dohodli jsme se, že každá kapela odehraje jednu písničku z repertoáru té druhé,“ řekl Jiří Urban, kytarista Arakainu. „Pro nás to bude jednoduché, písně Olympiku hraje spousta lidí na kytaru u ohně. Olympic to bude mít s naší písní asi těžší.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Baskytarista Milan Broum a zpěvák a kytarista Petr Janda z Olympiku.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že Olympic oslaví výročí s Arakainem. Upřímně se na to těším. Arakain je naše spřízněná kapela a mě to těší o to víc, že když jsem jeho písničky v roce 1989 nahrával na singl Rockmapa, předpovídal jsem mu dlouhou životnost,“ podotkl frontman Olympiku Janda.

„Věříme, že příští rok díky tomuto spojení zaznamenáme na festivalu divácký rekord. Zvlášť když bude Petr Janda slavit osmdesátiny,“ podotkl ředitel festivalu Pavel Mikez.

Druhá oslava připadne na sobotní večer. Na festivalu odstartuje oslavy svého výročí skupina Team, v jejímž čele stojí zpěvák Paľo Habera. Podle informací od pořadatelů Benátské! vystoupí martinská kapela příští rok maximálně na třech koncertech.

„Nesmírně si vážíme toho, že velké československé hvězdy přijaly naši nabídku a zahrnuly náš festival do oslav svých významných výročí. Bereme to jako ocenění naší práce i jejich respekt k našim věrným fanouškům, kteří nás v době nekonání festivalu velmi podrželi,“ uvedl spolumajitel přehlídky Petr Pečený.

Foto: archiv kapely

Skupina Arakain.

Na dotaz Práva odpověděl, že pokud by se ani v příštím roce festival nekonal, byla by ohrožena jeho samotná existence. „Nedostáváme žádné granty, jsme odkázáni na zdroje, které si sami seženeme. Naštěstí náš tým není velký, takže nemáme tak vysoké náklady jako některé jiné festivaly,“ vysvětlil.

Příští rok se na festivalu představí také Škwor, Traktor, Vypsaná fixa nebo Pokáč. Další jména budou pořadatelé zveřejňovat postupně. Vzhledem k riziku s případnými pandemickými problémy pak pořadatelé nepočítají s účastí zahraničních hvězd. „Jako festival bez dotací si takové riziko nemůžeme dovolit,“ dodal Pečený.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám