Hlavní obsah

Febiofest zahájí britská komedie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská komedie Vévoda z Wellingtonu zahájí dnes večer 29. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Jejím hrdinou je šedesátník Kempton Bunton (Jim Broadbent), kterého za ideál manžela a občana nemůže považovat ani jeho žena (Helen Mirrenová).

Foto: Febiofest

Jim Broadbent bojuje v komedii Vévoda z Wellingtonu za televizi pro důchodce zdarma.

Článek

Poté, co naprosto neuspěl se svou kampaní za to, aby měli důchodci zadarmo televizní stanici BBC, ukradl v roce 1961 z Národní galerie Goyův portrét vévody z Wellingtonu, protože za něj podle jeho názoru dala britská Národní galerie absurdně moc peněz, které mohly posloužit užitečnějším věcem.

Film, natočený podle skutečné události, mohou diváci vidět ještě 1. a 2. května večer v Cinema City Slovanský dům. V dalších dnech až do 4. května nabídne přehlídka více než devadesát filmů reprezentujících to nejzajímavější ze současné zahraniční i české kinematografie. Centrem festivalového dění se stane stejně jako loni Cinema City Slovanský dům. Vybrané sekce, masterclass či off-program budou hostit také Kino Pilotů, Ponrepo, Edison Filmhub, volnočasové centrum H55, Café Vzlet, Kampus Hybernská a Empire Hall.

Hlavní soutěž představí sedm debutů či druhých filmů talentovaných filmařů, kteří bodují na mezinárodních festivalech. O vítězi rozhodne odborná porota, v níž zasednou švédská režisérka a scenáristka Isabella Eklöfová, renomovaná režisérka a střihačka Emer Reynoldsová a český režisér Olmo Omerzu. Divácká porota, tentokrát v čele s čestným předsedou Michalem Suchánkem, zvolí vítěze Soutěže komedií. Na výběr bude mít sedm snímků z celého světa.

Amnesty International Febiofest Award ocení snímky s lidskoprávní tematikou napříč všemi sekcemi festivalu. Letošní ambasadorkou sekce Amnesty International je novinářka, reportérka a moderátorka Nora Fridrichová. Nová nesoutěžní programová sekce nese název Ukrajina: střed Evropy. Má dvě části, první představí mladou generaci ukrajinských filmařů, jejichž tvorba je silně ovlivněna situací v jejich zemi, druhá je zaměřená na filmovou klasiku.

„Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit náš pohled na svět. A v tomto případě i pomoci konkrétním lidem. Všechen výtěžek ze vstupného na tuto speciální sekci půjde na podporu humanitárních organizací a ukrajinských umělců,“ řekla novinářům umělecká ředitelka festivalu Marta Švecová Lamperová.

Čestnou cenu Kristián obdrží herec Karel Roden, jehož nejnovější film Promlčeno scenáristy a režiséra Roberta Sedláčka bude mít na festivalu premiéru. Druhým oceněným bude ukrajinský režisér Oleh Sencov, jenž si však pro cenu osobně nepřijede. Bojuje na Ukrajině. „Poslal nám fotografii se zbraní,“ řekl k tomu čestný prezident Febiofestu Fero Fenič.

Sencov je jedním z nejznámějších politických vězňů ruského režimu. V ruských věznicích strávil pět let. Zatčen byl v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně odsouzen ke dvaceti rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků na Krymu. Podle obžaloby byl také členem ukrajinské nacionalistické organizace Pravý sektor, která je v Rusku zakázaná. Sencov to popíral, hlásil se k hnutí Euromajdan, které stálo za svržením proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014.

Uvedou film Nosoroh

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to odmítal. Nakonec byl propuštěn v září 2019 v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem. Následně převzal v Evropském parlamentu Sacharovovu cenu, která mu byla udělena rok předtím v nepřítomnosti, když byl ve vězení.

Febiofest uvede Sencovův nový film Nosoroh. Odehrává se v průmyslovém městečku na Ukrajině devadesátých let. Premiéru měl v Benátkách v sekci Orizzonti a získal dvě ceny na festivalu ve Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám